Pasak JT vyriausiojo žmogaus teisių komisaro biuro (OHCHR) atstovės žiniasklaidai Ravinos Shamdasani, socialiniuose tinkluose išplitusiuose vaizduose „matyti, kaip vienoje Mariupolio filharmonijos salėje montuojami metaliniai narvai, regis, skirti suvaržyti karo belaisvius teismo proceso metu“. Pasak jos, tikslus teisiamų karo belaisvių skaičius kol kas neaiškus, neturima duomenų ir apie tai, kokių kaltinimų jie gali sulaukti.

R. Shamdasani teigimu, OHCHR baiminasi, kad karo belaisviams bus skirtos mirties bausmės. Anot atstovės, esama patikimų pranešimų, kad kai kurie jų patyrė kankinimus. „Nepamirškime, kad tarptautinė humanitarinė teisė draudžia steigti teismus tik karo belaisviams teisti, o tyčinis teisės į teisingą teismo procesą atėmimas iš karo belaisvio prilygsta karo nusikaltimui“, – pareiškė R. Shamdasani.

Prorusiškų separatistų lyderis Ukrainos Donecko srityje Denisas Pušilinas neseniai pranešė, esą turima medžiagos apie 80 „incidentų“, kuriuos tariamai įvykdė Mariupolyje veikusio pulko „Azov“ kovotojai, o dėl to iš viso sulaikyti 23 asmenys.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis praėjusį savaitgalį pažadėjo, kad jei Mariupolyje įvyks karo belaisvių teismas, Ukraina nutrauks taikos derybas su Rusija.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją