Fredidas Romanas, kuris savo darbus skelbė įvairiuose socialinės žiniasklaidos puslapiuose ir bendradarbiavo su vietos laikraščiu, buvo rastas negyvas savo automobilyje Čilpansingo mieste, Gerero valstijos sostinėje, pirmadienio vakarą pranešė vietos prokuratūra.

43 studentų iš Gerero, dingusių 2014 metais, kai užgrobę autobusą išvyko į protestą, byla laikoma viena didžiausių nelaimių žmogaus teisių prasme Meksikos istorijoje.

Byla vėl atsidūrė dėmesio centre praėjusią savaitę, kai tiesos komisija šį žiaurų nusikaltimą pavadino „valstybiniu nusikaltimu“, kuriame dalyvavo įvairių institucijų atstovai.

Likus kelioms valandoms iki mirties F. Romanas paskelbė ilgą įrašą socialiniame tinkle „Facebook“ pavadinimu „Valstybinis nusikaltimas neapkaltinant viršininko“, kuriame paminėjo tariamą keturių pareigūnų, tarp jų buvusio generalinio prokuroro Jesuso Murillo Karamo, susitikimą studentų dingimo metu.

Praėjusią savaitę paskelbus tiesos komisijos ataskaitą, J. Murillo Karamas buvo suimtas, o įtariamiesiems, įskaitant kariškius, policijos pareigūnus ir kartelio narius, išduota dešimtys orderių.

Kol kas neaišku, ar neseniai paskelbta F. Romano žinutė apie dingusius studentus, ar kitas jo žurnalistinis darbas lėmė jo mirtį.

Vyriausybės duomenimis, šiais metais Meksikoje jau nužudyta 12 žurnalistų, o nevyriausybinė organizacija „Reporteriai be sienų“ (RSF) nurodo devynis. Kai kurios žiniasklaidos priemonės teigia, kad jų buvo 15 ar 16.

RSF duomenimis, nuo 2000 metų Meksikoje nužudyta apie 150 žurnalistų, todėl Meksika laikoma viena iš pavojingiausių žiniasklaidai šalių pasaulyje. Dauguma šių nužudymų lieka neišaiškinti, o kaltininkai – nenubausti.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją