FSB pranešė, kad nužudymu įtariama Ukrainos pilietė Natalija Vovk, gimusi 1979 m. FSB teigimu, liepos 23 d. N. Vovk atvyko į Rusiją su savo 12-mete dukra Sofija Šaban. Jos išsinuomojo butą name Maskvoje, kuriame gyveno D. Dugina, rašo RIA Novosti.

D. Dugina, kaip teigia FSB, buvo sekama automobiliu „Mini Cooper“, ant kurio tris kartus buvo pakeisti valstybiniai numeriai.

Žmogžudystės dieną, FSB duomenimis, N. Vovk su dukra dalyvavo literatūros ir muzikos festivalyje, į kurį buvo pakviesta ir D. Dugina. Po D. Duginos automobilio sprogimo, FSB teigimu, N. Vovk su dukra per Pskovo sritį išvyko į Estiją.

Socialiniuose tinkluose plinta ir N. Vovk, kurią Rusija apkaltino D. Duginos nužudymu, nuotraukos. Esą N. Vovk anksčiau kovėsi „Azov“ gretose.

Natalija Vovk

Kiek anksčiau Rusijos valstybinė naujienų agentūra TASS skelbė, neva Rusijos ultranacionalistinių pažiūrų ideologo A. Dugino dukterį Darją pražudžiusi bomba buvo detonuota nuotoliniu būdu.

„Nustatyta, kad bomba D. Duginos automobilyje buvo detonuota nuotoliniu būdu. Manoma, kad automobilis buvo sekamas ir buvo kontroliuojamas jo judėjimas“, – TASS citavo savo tapatybės neatskleidusį teisėsaugos pareigūną.

D. Dugina žuvo šeštadienį, sprogus jos automobilyje padėtai bombai. TASS sekmadienį skelbė, kad sprogimui buvo panaudota 400 gramų trotilo, o sprogstamasis įtaisas buvo pritvirtintas po automobiliu, vairuotojo pusėje.

Darja Dugina

29 metų D. Duginos vairuojamas jos tėvui priklausantis automobilis „Toyota Land Cruiser“ buvo susprogdintas šeštadienį apie 21 val. vietos (ir Lietuvos) laiku, jai grįžtant namo iš vieno festivalio netoli sostinės. Tyrimų komiteto Maskvos srities padalinys nurodė, kad automobilyje buvo padėtas sprogstamasis įtaisas.

Kaip praneša britų visuomeninis transliuotojas BBC, A. Duginas ir jo duktė buvo pakviesti kaip garbės svečiai į festivalį „Tradicija“ Zacharovo dvare, kur kadaise gyveno iškilus rusų poetas Aleksandras Puškinas. „Rusiškojo pasaulio“ idėją propaguojantis filosofas šiame renginyje, kuris apibūdinamas kaip „šeimų festivalis meno mėgėjams“, skaitė paskaitą.

Darja Dugina iš renginio išvažiavo tėvo automobiliu, o A. Duginas tik paskutinę minutę nusprendė išvykti kita mašina, todėl manoma, kad būtent jis galėjo būti pagrindinis sprogdinimo taikinys, sakoma BBC pranešime.

Tyrimų komitetas pradėjo incidento baudžiamąjį tyrimą, bet kol kas jokie įtariamieji nebuvo įvardyti.

Atsakomybės už sprogdinimą kol kas niekas neprisiėmė.

Tuo metu Rytų Ukrainos prorusiškų separatistų įkurtos apsišaukėliškos Donecko „liaudies respublikos“ lyderis Denisas Pušilinas pareiškė, kad „ukrainiečių teroristinis režimas mėgino nužudyti Aleksandrą Duginą“.

Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova per platformą „Telegram“ parašė, jog „jeigu ukrainiečių teorija bus patvirtinta... – ir tai turi būti patvirtinta kompetentingų organų – tai prilygs Kyjivo režimo valstybiniam terorizmui“.

Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio biuro vadovas Mychaila Podoliakas savo ruožtu sekmadienį paneigė, kad Kyjivas yra kaip nors susijęs su šia ataka.

Natalija Vovk

„Pabrėžiu, kad Ukraina, be abejo, su tuo niekaip nesusijusi, nes mes – ne nusikalstama valstybė, kokia yra Rusijos Federacija, ir juo labiau ne teroristinė valstybė“, – duodamas interviu ukrainiečių televizijai sakė M. Podoliakas.

Anot jo, Rusijoje prasideda „vidinis byrėjimas“, kai įvairios politinės jėgos pradeda kovoti tarpusavyje, siekdamos sustiprinti savo pozicijas, jeigu dabartinis Kremliaus režimas pasikeistų.

D. Dugina, nacionalistinės pakraipos televizijos „Cargrad“ apžvalgininkė, kaip ir jos tėvas aktyviai palaikė Rusijos invaziją į Ukrainą.

„Daša, kaip ir jos tėvas, visuomet buvo priešpriešos su Vakarais priešakyje“, – sekmadienį pareiškė „Cargrad“.

Liepą Jungtinė Karalystė įtraukė D. Duginą į Rusijos piliečių, kuriems taikomos sankcijos, sąrašą – dėl įtariamo dezinformacijos apie Ukrainą skleidimo.

Tuo metu 60-metis A. Duginas seniai pasisako už teritorijų, kuriose gyvena daug rusakalbių, suvienijimą į didžiulę naują Rusijos imperiją. Jis uoliai palaikė Maskvos karinius veiksmus Ukrainoje.

Vakarų šalys A. Duginui sankcijas įvedė dar 2014 metais už jo palaikymą Rusijos įvykdytai Krymo aneksijai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)