Televizijos tinklo RT vyriausioji redaktorė Margarita Simonian tviteryje ir „Telegram“ sukėlė tikrą isteriją dėl Darjos Duginos žūties ir paragino smogti „sprendimų priėmimo centrams“ (bet nepatikslino, ar Kyjive, ar kituose miestuose).

Propagandistė vylėsi, kad ryte išvys žinių apie „subombarduotą“ Ukrainos sostinę.

Jos žinute pasidalijo kiti asmenys, įskaitant garsų Rusijos valstybinės televizijos laidų propagandistą Vladimirą Solovjovą.

Kitoje žinutėje moteris paragino suimti tuos, kurie „tyčiojasi“ iš D. Duginos mirties. „Laikas išnešti šiukšles“, – parašė ji.

Buvęs Vladimiro Putino patarėjas Sergejus Markovas, Rusijos valstybinei naujienų agentūrai „RIA Novosti“ sakė, kad Maskvoje surengto išpuolio taikinys buvo Aleksandras Duginas, o ne jo dukra.

„Visiškai akivaizdu, kad labiausiai tikėtini įtariamieji – Ukrainos karinė žvalgyba ir Ukrainos slaptoji tarnyba“, – nurodė jis.

Rytų Ukrainos prorusiškų separatistų įkurtos apsišaukėliškos Donecko „liaudies respublikos“ lyderis Denisas Pušilinas pareiškė, kad „ukrainiečių teroristinis režimas mėgino nužudyti Aleksandrą Duginą“.

Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova per platformą „Telegram“ parašė, jog „jeigu ukrainiečių teorija bus patvirtinta... – ir tai turi būti patvirtinta kompetentingų organų – tai prilygs Kyjivo režimo valstybiniam terorizmui“.

Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio biuro vadovas Mychaila Podoliakas savo ruožtu sekmadienį paneigė, kad Kyjivas yra kaip nors susijęs su šia ataka.

„Pabrėžiu, kad Ukraina, be abejo, su tuo niekaip nesusijusi, nes mes – ne nusikalstama valstybė, kokia yra Rusijos Federacija, ir juo labiau ne teroristinė valstybė“, – duodamas interviu ukrainiečių televizijai sakė M. Podoliakas.

Darjos Duginos žūtis

Anot jo, Rusijoje prasideda „vidinis byrėjimas“, kai įvairios politinės jėgos pradeda kovoti tarpusavyje, siekdamos sustiprinti savo pozicijas, jeigu dabartinis Kremliaus režimas pasikeistų.

A. Dugino įtaka V. Putinui yra spėlionių objektas. Vieni Rusijos stebėtojai mano, kad jo įtaka yra reikšminga, kiti – kad labai menka.

Karališkojo jungtinių paslaugų instituto darbuotojas Samuelis Ramani teigė, kad tikėtina A. Dugino įtaka Kremliaus politikai yra „gerokai perdėta“.

Įvykio vieta

„Nepritariu teiginiams, kad jis buvo „Putino Rasputinas“ ar „Putino smegenys“, kaip jį vadina Vakarų žiniasklaida, – naujienų portalui „Al Jazeera“ prisipažino S. Ramani. – Tiesą sakant, Rusijoje jis niekada neturėjo oficialaus titulo... Nemanau, kad tai išpuolis prieš svarbų sprendimų priėmėją užsienio politikos srityje. Abi pusės tai neigia, bet nemanau, kad ataka buvo surengta siekiant sužlugdyti ar suardyti Rusijos politiką.“

Kai kurie ekspertai pareiškė, kad Ukrainai būtų buvę nelogiška kėsintis į A. Duginą ir kad tikrųjų organizatorių reikia ieškoti Rusijoje.

„Regis, garsaus V. Putino režimo ideologo ir fašisto A. Dugino automobilį susprogdino Rusijos saugumo tarnybos, – savo nuomonę portalui „The Daily Beast“ išsakė garsus istorikas Jurijus Felštinskis. – Ukrainos specialiosios tarnybos, kovojančios su agresore Ukrainoje, vargu ar galėtų nusiųsti savo pareigūnų į Maskvą ir suorganizuoti teroristinį išpuolį.“

Darjos Duginos žūtis

J. Felštinskis pažymėjo, kad „A. Duginas buvo gana neapkenčiama figūra Rusijos nacionalistų judėjime“, turėjo įtakingų ryšių užsienyje ir prieigą prie didelių pinigų sumų, todėl daug kas Rusijoje galėjo trokšti jo mirties.

Anot jo, „Rusijos saugumo tarnybose gali būti žmonių, kurie dėl vienos ar kitos priežasties yra suinteresuoti jį pašalinti, net jeigu nepaisysime įprastų provokacijų, panašių į sprogimus Rusijos daugiabučiuose 1999 m. rugsėjį“.

Rusų sociologas Igoris Eidmanas panašią teoriją paskelbė feisbuke ir parašė, kad išpuolis duotų Rusijos valdžios institucijoms „dingstį“ sustiprinti „Putino terorą“ Rusijoje ir Ukrainoje.

Gausėjantys raginimai „keršyti“ pasigirdo likus vos trims dienoms iki Ukrainos nepriklausomybės dienos. Šiemet šventės laukimą lydi nuogąstavimai, kad Rusija surengs naujų grėsmingų atakų, norėdama atsigriebti už nesėkmes jau beveik šešis mėnesius trunkančiame kare.

Visiems asmenims, dirbantiems Ukrainos sostinės rajone, kuriame įsikūrusi vyriausybė, nurodyta dirbti namuose, skelbia „Ukrainska Pravda“.

Aleksandras Duginas

Delfi primena, kad šeštadienį per automobilio sprogdinimą netoli Maskvos žuvo Rusijos filosofo A. Dugino, kurio ultranacionalistinės idėjos, kaip manoma, padarė didelį poveikį autoritarinio prezidento V. Putino politikai, duktė šeštadienį žuvo per automobilio sprogdinimą netoli Maskvos.

29 metų Darjos Duginos vairuojamas jos tėvui priklausantis automobilis „Toyota Land Cruiser“ buvo susprogdintas apie 21 val. vietos (ir Lietuvos) laiku netoli Didžiųjų Viaziomų gyvenvietės, maždaug už 40 km nuo Maskvos, jai grįžtant namo iš vieno festivalio netoli sostinės. Tyrimų komiteto Maskvos srities padalinys nurodė, kad automobilyje buvo padėtas sprogstamasis įtaisas.

Kaip pranešė britų visuomeninis transliuotojas BBC, A. Duginas ir jo duktė buvo pakviesti kaip garbės svečiai į festivalį „Tradicija“ Zacharovo dvare, kur kadaise gyveno iškilus rusų poetas Aleksandras Puškinas. „Rusiškojo pasaulio“ idėją propaguojantis filosofas šiame renginyje, kuris apibūdinamas kaip „šeimų festivalis meno mėgėjams“, skaitė paskaitą.

D. Dugina iš renginio išvažiavo tėvo automobiliu, o A. Duginas tik paskutinę minutę nusprendė išvykti kita mašina, todėl manoma, kad būtent jis galėjo būti pagrindinis sprogdinimo taikinys, sakoma BBC pranešime.

Tyrimų komitetas pradėjo incidento baudžiamąjį tyrimą, bet kol kas jokie įtariamieji nebuvo įvardyti.

Atsakomybės už sprogdinimą kol kas niekas neprisiėmė.

D. Dugina, nacionalistinės pakraipos televizijos „Cargrad“ apžvalgininkė, kaip ir jos tėvas aktyviai palaikė Rusijos invaziją į Ukrainą.

„Daša, kaip ir jos tėvas, visuomet buvo priešpriešos su Vakarais priešakyje“, – sekmadienį pareiškė „Cargrad“.

Liepą Jungtinė Karalystė įtraukė D. Duginą į Rusijos piliečių, kuriems taikomos sankcijos, sąrašą – dėl įtariamo dezinformacijos apie Ukrainą skleidimo.

Tuo metu 60-metis A. Duginas seniai pasisako už teritorijų, kuriose gyvena daug rusakalbių, suvienijimą į didžiulę naują Rusijos imperiją. Jis uoliai palaikė Maskvos karinius veiksmus Ukrainoje.

Vakarų šalys A. Duginui sankcijas įvedė dar 2014 metais už jo palaikymą Rusijos įvykdytai Krymo aneksijai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)