Per ilgiau nei parą trukusius kasinėjimus nelaimės vietoje netoli Karbalos miesto šalies centrinėje dalyje tarp nuolaužų radome penkis kūnus, naujienų agentūrai AFP sakė civilinės gynybos pareigūnas Abdelrahmanas Jawdatas.

„Tai gali būti galutinis aukų skaičius“, – pridūrė jis.

Tai naujausia nelaimė, ištikusi naftos turtingą, bet skurdo alinamą Iraką. Šalis bando atsitiesti po kelis dešimtmečius trukusio karo, tačiau šioms pastangoms trukdo politinis paralyžius, giliai įsišaknijusi korupcija ir virtinė kitų problemų.

Civilinės gynybos tarnybos atstovas Nawasas Sabahas Shakeras anksčiau nurodė, kad po šventovės, vadinamos Imamo Ali versme, griuvėsiais galėjo atsidurti 6–8 maldininkai.

A. Jawdatas sakė, kad gelbėtojai rado dviejų moterų, vyro bei vaiko lavonus ir stengiasi ištraukti iš griuvėsių penktosios aukos, dar vienos moters, palaikus.

Po šeštadienio popietę įvykusios nelaimės buvo išgelbėti trys vaikai, nurodė gelbėjimo tarnybos. Pasak pareigūnų, jų būklė gera; pacientai yra stebimi ligoninėje.

Gelbėtojų brigada dirbo visą sekmadienio naktį, stengdamasi per griuvėsių plyšius užtikrinti deguonies tiekimą, taip pat perduoti maisto ir vandens įstrigusiems žmonėms, nurodė valstybinė naujienų agentūra INA.

Irako prezidentas Barhamas Salehas savo „Twitter“ žinutėje paragino gelbėtojus „mobilizuoti visas pastangas įstrigusiems žmonėms išvaduoti“.

Anksčiau gelbėtojai sakė galėję pasikalbėti su įstrigusiais žmonėmis ir „juos padrąsinti“.

Civilinės gynybos tarnybos atstovas N. S. Shakeras AFP sakė, kad „ant šventovės pastato užvirto smėlis ir uolienos“. Pasak jo, taip nutiko, nes gruntas toje vietoje buvo įmirkęs.

Šeštadienio popietę nuslinkusi nuošliauža smogė šventovei, esančiai natūralioje dauboje už maždaug 25 km į vakarus nuo šiitų šventojo Karbalos miesto.

Civilinės gynybos pareigūnai sakė, kad sugriuvo maždaug trečdalis pastato, kurio plotas – apie 100 kv. metrų.

Karbaloje yra palaidotas imamas Husseinas, pranašo Muhammado vaikaitis.

Huseiną, žuvusį mūšyje 680 mūsų eros metais, šiitai laiko teisėtu Muhammado įpėdiniu. Ši pozicija lėmė šiizmo atsiskyrimą nuo sunizmo.

Sugriauta šventovė yra skirta pagerbti imamą Ali, pranašo Muhammado žentą, kuris, anot šiitų, buvo sustojęs ten su savo kariauna žygiuodamas į mūšį, įvykusį 657 metais.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją