Kovo mėnesį Gibraltare buvo areštuota jachta „Axioma“, kai JAV bankas „JP Morgan“ pranešė, kad jos savininkas Dmitrijus Pumpjanskis nebemoka 17 mln. svarų sterlingų (20 mln. eurų) paskolos.

72,5 m ilgio laivas bus parduodamas aukcione antradienį, o kadangi jis į prekybos sąrašą įtrauktas tik vienai dienai, tikėtina, kad bus parduotas už mažesnę kainą, nei tikroji jo vertė.

Didžiulėje jachtoje yra šešios kajutės, kuriose gali miegoti 12 žmonių. Be to, jame yra baseinas, sūkurinė vonia, masažo kabinetas, 3D kino teatras, vandens motociklai, nardymo įranga ir 20 vietų įgulai.

Tai pirmas konfiskuotas prabangus laivas, kuris parduodamas po sankcijų įtakingiems rusams įvedimo dėl Rusijos pradėto karo Ukrainoje.

Kai kurios vyriausybės, tarp jų ir Jungtinės Karalystės, ragina pajamas už konfiskuotą turtą skirti Ukrainos pabėgėliams. Tačiau pinigai, gauti iš „Axioma“ pardavimo Gibraltaro admiraliteto teismo aukcione, greičiausiai atiteks bankui „JP Morgan“.

Nors laivas, kuris 2013 metais, kai buvo pastatytas, iš pradžių vadinosi „Raudonoji aikštė“, priklausė D. Pumpjanskiui, milijonieriai galėjo jį nuomotis už 465 tūkst. svarų sterlingų (549 tūkst. eurų) per savaitę, neįskaitant papildomų išlaidų.

D. Pumpjanskis yra plieninių vamzdžių gamybos įmonės „OAO TMK“, Rusijos valstybinės energetikos bendrovės „Gazprom“ tiekėjos, savininkas ir valdybos pirmininkas.

58-erių metų D. Pumpjanskiui, kurio turtas vertinamas 1,84 mlrd. svarų sterlingų (2,17 mlrd. eurų), sankcijas įvedė JK, ES ir JAV.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)