Anksčiau skelbta apie aštuonias aukas.

„Gauname informacijos apie dar penkias patvirtintas aukas, taigi iš viso teroristai nužudė 13 civilių gyventojų“, – naujienų agentūrai AFP sakė saugumo vadas Mohamedas Abdikadiras.

Penktadienio vakarą su „al Qaeda“ susijusios grupuotės „al Shabaab“ kovotojai šaudydami ir sprogdindami bombas įsiveržė į populiarų viešbutį „Hayat“.

Ankstyvą šeštadienį, praėjus kelioms valandoms nuo puolimo pradžios, vis dar aidėjo pavieniai šūviai ir garsūs sprogimai.

Tai didžiausias išpuolis Mogadiše nuo to laiko, kai gegužę po daug mėnesių trukusio politinio nestabilumo buvo išrinktas naujasis Somalio prezidentas Hassanas Sheikhas Mohamudas.

Atsakomybę prisiėmė džihadistų grupuotė, kuri jau maždaug 15 metų vykdo kruviną sukilimą prieš trapią Somalio centrinę vyriausybę.

„Saugumo pajėgos išgelbėjo dešimtis pastate įstrigusių civilių, įskaitant vaikus“, – anksčiau sakė M. Abdikadiras.

Prie viešbučio susirinko dešimtys žmonių, norinčių sužinoti viešbutyje esančių artimųjų likimą.

Liudininkai pranešė, kad ginkluotiems užpuolikams įsiveržus į viešbutį, kuriame dažnai lankosi vyriausybės pareigūnai ir paprasti somaliečiai, nugriaudėjo mažiausiai du dideli sprogimai.

Vėlų penktadienio vakarą policijos atstovas spaudai Abdifatah Adanas Hassanas žurnalistams sakė, kad pirmąjį sprogimą sukėlė mirtininkas, kuris atakavo viešbutį kartu su keliais kitais užpuolikais.

Liudininkai pasakojo, kad vos po kelių minučių įvyko antrasis sprogimas, per kurį nukentėjo gelbėtojai, saugumo pajėgų nariai ir civiliai, skubėję į įvykio vietą po pirmojo sprogimo.

„Nesirinkdami šaudo“

Kovotojai prisiėmė atsakomybę už išpuolį trumpu pareiškimu „al Shabaab“ palankioje interneto svetainėje.

„Grupė „al Shabaab“ užpuolikų jėga įsiveržė į Mogadiše esantį viešbutį „Hayat“, kovotojai nesirinkdami šaudo viešbutyje“, – pranešė grupuotė.

Anksčiau šią savaitę Jungtinės Valstijos paskelbė, kad jų pajėgos per antskrydį centrinėje ir pietinėje Somalio dalyje nukovė 13 „al Shabaab“ kovotojų, kai islamistai puolė somaliečių pajėgas.

Pastarosiomis savaitėmis JAV surengė kelis oro smūgius prieš kovotojus.

Po H. Sh. Mohamudo išrinkimo gegužės mėnesį JAV prezidentas Joe Bidenas įsakė vėl dislokuoti Somalyje amerikiečių karių kontingentą, padedantį kovoti su „al Shabaab“. Jo pirmtakas Donaldas Trumpas buvo išvedęs beveik visus JAV karius.

Pastarosiomis savaitėmis „al Shabaab“ kovotojai taip pat rengė išpuolius Somalio ir Etiopijos pasienyje, todėl kyla susirūpinimas dėl galimos naujos džihadistų strategijos.

Praėjusį mėnesį naujasis Somalio prezidentas H. Sh. Mohamudas pareiškė, kad „al Shabaab“ sukilimui malšinti reikia ne tik karinių veiksmų, bet jo vyriausybė derėsis su grupuote tik atėjus tinkamam laikui.

2011 metais Afrikos Sąjungos pajėgos išstūmė „al Shabaab“ kovotojus iš sostinės, tačiau ši grupuotė tebekontroliuoja daugybę kaimiškų vietovių.

Ji ir toliau rengia kruvinus smūgius prieš civilinius ir karinius taikinius, dažnai nukenčia populiarūs viešbučiai ir restoranai.

Anksčiau šį mėnesį naujasis ministras pirmininkas Hamza Abdi Barre paskelbė apie buvusio grupuotės lyderio pavaduotojo ir atstovo spaudai Muktaro Robowo paskyrimą religijos reikalų ministru.

53 metų M. Robowas su „al Qaeda“ susijusią grupuotę viešai paliko 2017-ųjų rugpjūtį. Už jo galvą JAV kažkada žadėjo 5 mln. dolerių (4,9 mln. eurų) atlygį.

Somalis krečiamas sumaišties nuo 1991 metų, kai buvo nuverstas tuomečio prezidento Siado Barre karinis režimas. Nuo tada daugelį metų vyko klanų karai, o vėliau iškilo „al Shabaab“, kurį laiką kontroliavęs didelę šalies dalį ir Mogadišą.

Daugiausiai aukų pareikalavęs išpuolis Somalyje įvyko 2017 metų spalį, kai susprogdinus sunkvežimį judriame Mogadišo rajone žuvo 512 žmonių.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją