Nutrūkus elektros tiekimui iš milžiniškos jėgainės – Zaporižia yra didžiausia Europos atominė elektrinė – tai pajustų pirmiausiai Ukrainos pietinė dalis.

Ukraina dėl karo ir energijos išteklių trūkumo ruošiasi sunkiausiai žiemai nuo nepriklausomybės. Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas pareiškė, kad su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu tarsis, kaip išspręsti ginčą dėl elektrinės.

„Rusų pajėgos šiuo metu ieško kuro tiekėjų dyzeliniams generatoriams“, – pranešė „Energoatom“. Dyzeliniais generatoriais būtų palaikomos labai radioaktyvaus branduolinio kuro aušinimo sistemos po jėgainės išjungimo. Įmonė pakartojo kaltinimą, kad Rusija rengia „didelio masto provokaciją“. Vyriausybė Maskvoje savo ruožtu metė Ukrainai tokį pat kaltinimą.

Jungtinių Tautų vadovas Antonio Guterresas penktadienį paprašė, kad Rusijos okupuota Zaporižios atominė elektrinė nebūtų atjungta nuo Ukrainos elektros tinklo, Ukrainos žiniasklaidai paskelbus, kad Maskva planuoja tai padaryti.

„Akivaizdu, kad elektra iš Zaporižios yra ukrainietiška elektra... Šio principo turi būti visapusiškai laikomasi“, – sakė JT generalinis sekretorius, lankydamasis Odesos uoste pietų Ukrainoje.

Tarptautiniu mastu Zaporižiai skiriamas itin didelis dėmesys, nes smūgis reaktoriams sukeltų branduolinę katastrofą, panašią kaip Černobylio 1986-aisiais.

Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) vadovas Rafaelis Grossis, turėdamas omenyje mūšius AE apylinkėse, rugpjūčio pradžioje įspėjo dėl „žaidimo su ugnimi ir galimų katastrofiškų padarinių“. Penktadienį Rusijos užsienio reikalų viceministras Sergejus Rybakovas patikino, kad rusų karinis buvimas yra garantas, kas Černobylis nepasikartos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją