Vyriausybė paskelbė pareiškimą, reaguodama į JAV prezidento Joe Bideno praėjusią savaitę išsakytą teiginį, kad jis „tikrai žino“, jog A. Tice'as „laikomas Sirijos režimo“. J. Bidenas taip pat ragino Damaską padėti grąžinti žurnalistą namo.

Užsienio reikalų ministerija pareiškime, kurį paskelbė valstybinė naujienų agentūra SANA, paneigė tokius kaltinimus.

„Sirijos Arabų Respublika neigia, kad pagrobė ar jėga išgabeno į nežinomą vietą kurį nors Amerikos pilietį, atvykusį į jos teritoriją ar gyvenusį jos valdomose teritorijose“, – sakoma pareiškime.

Ministerija pabrėžė, kad sutiktų palaikyti „oficialų dialogą ar komunikaciją su Amerikos administracija tik tuo atveju, jei derybos būtų viešos ir grindžiamos pagarba Sirijos suverenitetui, nepriklausomybei bei teritoriniam vientisumui“.

A. Tice'as yra laisvai samdomas fotožurnalistas, dirbęs „Agence France-Presse“, „McClatchy News“, „The Washington Post“, CBS ir kitoms naujienų organizacijoms. Jis dingo po to, kai buvo buvo sulaikytas kontrolės poste netoli Damasko 2012 metų rugpjūtį.

A. Tice'as, kuriam buvo 31-eri, kai pradingo, po mėnesio pasirodė vaizdo įraše užrištomis akimis ir sulaikytas nenustatytos ginkluotų asmenų grupės. Nuo to laiko apie amerikietį buvo mažai žinių.

J. Bidenas savo pareiškimą padarė minint dešimtąsias A. Tice'o dingimo metines.

„Mano administracijai nėra didesnio prioriteto už amerikiečių, laikomų įkaitais ar neteisėtai sulaikytų užsienyje, gražinimą namo“, – sakė JAV prezidentas.

Ankstesnė Donaldo Trumpo administracija 2020 metais išsiuntė Baltųjų rūmų pareigūną retos misijos į Damaską, siekdama išlaisvinti A. Tice'ą. Tačiau ta misija nedavė jokio apčiuopiamo rezultato.

2018 metais JAV valdžia paskelbė 1 mln. dolerių (eurų) atlygį už informaciją, kuri padėtų išlaisvinti žurnalistą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją