Iš Narvos perkeliamas tankas „T-34“. Jis bus nugabentas į Vymsyje esantį Estijos karo muziejų, kurio veikla apima karo istorijos ir kultūros paveldo išsaugojimą, tyrinėjimą ir eksponavimą, rašo Delfi.ee.

Antradienį ryte prie tanko-paminklo atvyko specialiosios tarnybos.

Prie tanko yra apie 20 Estijos specialiųjų tarnybų automobilių ir du šunys. Prie paminklo budėjusių žmonių paprašyta pasišalinti. Žurnalistų irgi paprašė atsitraukti. Nuo 6.30 val. virš paminklo suko ratus sienos apsaugos sraigtasparnis.

Teritorija atitverta. Keliai užblokuoti dviejų kilometrų spinduliu.

Už keturių kilometrų nuo tanko, Narvos Jeesū kryptimi, formuojasi spūstis.

Rugpjūčio 16 d. rytą Estijos vyriausybė pranešė, kad priėmė sprendimą iš Narvos viešųjų erdvių perkelti sovietmečio karo paminklus.

Šalies ministrė pirmininkė Kaja Kallas pažymėjo, kad po vasario 24 d., kai Rusija pradėjo plataus masto karą su Ukraina, Estijos viešosiose erdvėse esantys sovietmečio karo paminklai nustojo būti problema vietos lygmeniu.

Estijos valdžia nusprendė iškelti ne tik tanką, bet ir kitus sovietinius paminklus, pastatytus Narvoje ir Narva Joensuu mieste. Saugumui užtikrinti policija paminklų rajone įvedė komendanto valandą, prie jų vedantys keliai uždaryti transportui ir pėstiesiems, palei perimetrą budi pareigūnai ir tikrina dokumentus.

Pasak vietos žurnalistų, prie paminklų padėtis rami, civilių nematyti.

Antradienio rytą Estijos premjerė Kaja Kallas, vidaus reikalų ministras Lauris Läänemetsas, užsienio reikalų ministras Urmas Reinsalu ir Policijos ir sienos apsaugos departamento generalinis direktorius Elmaras Vaheris surengė spaudos konferenciją, skirtą paminklų demontavimui.

Pasak ministrės pirmininkės, po vasario 24 d., kai Rusija pradėjo plataus masto karą prieš Ukrainą, sovietiniai kariniai paminklai Estijos viešojoje erdvėje nebėra tik vietinė problema.

„Niekas iš mūsų nenori, kad agresyvi ir priešiška kaimynė galėtų didinti įtampą mūsų šalyje. Mes nesuteiksime Rusijai galimybės naudotis praeitimi pakertant vidaus taiką Estijoje“, - pabrėžė K. Kallas.

„Atsižvelgdami į tai, kaip greitai didėja įtampa ir suirutė dėl memorialų Narvoje, mes turime imtis skubių veiksmų, kad užtikrintume viešąją tvarką ir vidaus saugumą. Kaip tik todėl vyriausybė nusprendė pašalinti karinius paminklus iš jų dabartinių vietų, kad jie dar labiau nekurstytų neapykantos visuomenėje ir nedraskytų senų žaizdų. Ant brolių kapų Narvoje, kur palaidoti per Antrąjį pasaulinį karą žuvę kariai, bus pastatytas neutralus memorialinis ženklas, deramai pagerbiant žuvusiųjų atminimą“, - pridūrė Estijos premjerė.

Narvoje daugiau kaip 80 proc. gyventojų yra etniniai rusai, apie 36 proc. jų turi Rusijos pilietybę.

Anksčiau Narvos merė Katri Raik pareiškė esanti prieš sovietinio tanko-paminklo perkėlimą, kadangi jis yra miesto rusakalbių gyventojų identiškumo dalis.

Vykstant diskusijoms dėl paminklo demontavimo, vietos gyventojai pradėjo budėti prie jo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)