Pareigūnai sakė, kad 42 metų Bassamas al Sheikhas Husseinas, maisto išvežiotojas, atėjo į banką su šratiniu šautuvu ir benzino kanistru, paleido tris įspėjamuosius šūvius ir užsirakino su įkaitais, kurių buvo iki 10-ies.

Vyras, grasino padegti save, jei jam nebus leista pasiimti savo pinigų.

Po kelių valandų derybų jis priėmė banko pasiūlymą išsiimti dalį savo santaupų, pranešė šalies žiniasklaida ir derybose dalyvavusi indėlininkų grupė. Tuomet vyras paleido įkaitus ir išėjo iš banko, o policija jį areštavo.

Iš tiesų jis negavo jokių pinigų, sakė teisininkas, konsultavęs B. al Sh. Husseiną ir jo šeimą.

B. al Sh. Husseino žmona Mariam Chehadi, kuri stovėjo lauke, po jo arešto reporteriams sakė, kad jos vyras „padarė, ką turėjo padaryti“.

Judriame Beiruto Hamros rajone įvykusi įkaitų drama yra dar vienas skausmingas trečius metus besitęsiančio Libano ekonominio nuosmukio epizodas ir dar vienas incidentas tarp šalies bankų ir įpykusių indėlininkų. Nuo 2019 metų pabaigos pinigų stokojantys Libano bankai įvedė griežtus lėšų užsienio valiuta išgryninimo apribojimus – taigi, daugelis libaniečių iš esmės neteko prieigos prie savo santaupų.

B. al Sh. Husseinas banke turiper 200 tūkst. JAV dolerių (193 tūkst. eurų), kurių jis negali išsiimti, nors jam reikia apmokėti tėvo medicinines sąskaitas, sakė Hassanas Moghnieh, kaip Libano indėlininkų asociacijos vadovas dalyvavęs derybose.

B. al Sh. Husseino brolis Atefas, buvęs prie banko, per įkaitų dramą naujienų agentūrai AP sakė, kad jo brolis norėtų pasiduoti, jei bankas duotų jam pinigų ligoninės sąskaitoms ir kitoms šeimos išlaidoms padengti.

„Mano brolis ne niekšas. Jis padorus žmogus, – sakė A. al Sheikhas Husseinas. – Iš to, ką turi, jis duoda kitiems.“

Įvykio vietą Beirute buvo apsupę Libano armijos kariai, policininkai iš šalies Vidaus saugumo pajėgų ir žvalgybos agentai. Įkaitais buvo laikomi septyni ar aštuoni banko darbuotojai ir du klientai, vietos žiniasklaidai sakė George'as al Hajjas, vadovaujantis Libano bankų darbuotojų profesinei sąjungai.

Taip pat buvo susirinkę dešimtys protestuotojų, jie skandavo šūkius prieš Libano vyriausybę ir bankus, vildamiesi, kad užpuolikas atgaus savo santaupas. Kai kurie praeiviai vadino jį didvyriu.

Šiuo metu šalis išgyvena didžiausią ekonomikos krizę per visą savo šiuolaikinę istoriją. Trys ketvirtadaliai gyventojų gyvena skurde, o Libano svaro vertė yra nusmukusi daugiau kaip 90 proc. JAV dolerio atžvilgiu.

Sausį vienas kavinės savininkas sėkmingai atsiėmė 50 tūkst. JAV dolerių (48 tūkst. eurų), įstrigusių banko skyriuje Libano rytuose, po to, kai paėmė darbuotojus įkaitais ir pagrasino juos nužudyti.

Nuo ekonominės krizės pradžios Libanas dar neįvedė oficialios kapitalo kontrolės.

Tarptautiniai donorai sako, kad pagalbos sąlyga yra reformos, bet Libano politikai tam kol kas priešinasi.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją