Maskva ir Kyjivas nurodė, kad penki raketų smūgiai pataikė netoli radioaktyvių medžiagų saugyklos didžiausios Europoje atominės elektrinės komplekse, kur pastarosiomis dienomis atsinaujino susirėmimai.

Ukrainos atominės energetikos agentūra „Enerhoatom“ vėliau pranešė, kad Rusijos pajėgos surengė naują apšaudymą netoli vieno iš šešių elektrinės reaktorių. Pranešime sakoma, kad buvo pataikyta į nutekamųjų vandenų siurblinę ir pastebėtas „didelis uždūmijimas“.

Tuo metu Maskvos primestos vietos administracijos narys Vladimiras Rogovas per platformą „Telegram“ paskelbtoje žinutėje teigė, kad jėgainei „dar kartą smogė“ Ukrainos pajėgos.

Zaporižios elektrinė tebėra užimta Rusijos pajėgų, o Ukraina kaltino Maskvą laikant tame komplekse šimtus karių ir sandėliuojant ginklus.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis perspėjo, kad Rusija gali sukelti incidentą, kuris taptų „dar didesne katastrofa negu Černobylis“, turėdamas omenyje 1986 metais tuometės sovietinės Ukrainos šiaurinėje dalyje sprogusį branduolinį reaktorių.

Jungtinių Tautų vadovas Antonio Guterresas savo pranešime rašė, kad besitęsiantys kovos veiksmai aplink elektrinę gali „atvesti prie katastrofos“.

Jis ragino abi šalis „nedelsiant sustabdyti“ bet kokią karinę veiklą prie jėgainės.

JAV Valstybės departamentas savo ruožtu vėliau ketvirtadienį pareiškė, kad Jungtinės Valstijos palaiko Jungtinių Tautų ir kitų raginimus nustatyti demilitarizuotą zoną Zaporižios atominėje elektrinėje ir jos apylinkėse.

„Toliau raginame Rusiją sustabdyti visas karines operacijas Ukrainos branduoliniuose objektuose arba netoli jų ir grąžinti visą kontrolę Ukrainai, taip pat palaikome ukrainiečių raginimus nustatyti aplink atominę elektrinę demilitarizuotą zoną“, – sakė Valstybės departamento atstovė.

JT Saugumo Tarybos posėdis Niujorke turėtų prasidėti 22 val. Lietuvos laiku.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją