Derybos dėl tokio mandato baigtos, ketvirtadienį dpa pranešė Šveicarijos užsienio reikalų ministerija Berne. „Kad saugančios galios mandatas įsigaliotų, savo sutikimą dar turi duoti Rusija“, – teigia ministerija. Tačiau neaišku, ar tai įvyks.

Rusijos ambasada Berne laikraščiui „Tages-Anzeiger“ parašė, kad taikydama sankcijas Rusijai po jos invazijos į Ukrainą Šveicarijos vyriausybė nebėra neutrali. Rusija „nepasirengusi svarstyti tarpininkavimo derybose su Ukraina pasiūlymų iš šalių, kurios prisideda prie antirusiškų sankcijų“.

Šveicarija turi senas tradicijas veikti kaip sauganti galia. Pirmą kartą ji rūpinosi Bavarijos karalystės ir Badeno Didžiosios Kunigaikštystės interesais Prancūzijoje per 1870–1871 m. Prancūzijos ir Prūsijos karą. Ji taip pat veikia kaip sauganti galia, kai to reikia, pavyzdžiui, piliečiams, gyvenantiems kitoje šalyje, kurioje nebėra jų šalies ambasados ir kai šios abi šalys yra nutraukusios diplomatinius santykius. Tokiais atvejais Šveicarija yra kontaktų vieta, taip pat gali pristatyti diplomatines siuntas ir būti tarpininke derybose.

Šiuo metu Šveicarija teikia tokias paslaugas kelioms šalims.

Maskva: Šveicarija negali atstovauti Kyjivo

Rusija ketvirtadienį pareiškė, kad Šveicarija prarado neutralų statusą ir todėl negali diplomatiškai atstovauti Ukrainos Rusijoje, dėl to kaltas Berno sprendimas taikyti Maskvai sankcijas.

„Deja, Šveicarija prarado neutralios valstybės statusą ir negali veikti nei kaip tarpininkė, nei kaip interesų atstovė“, – žurnalistams sakė Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Ivanas Nečajevas.

Jis patvirtino, kad Bernas klausė Rusijos, ar ji sutiktų, kad Šveicarija atstovautų Ukrainos interesus Rusijoje ir Rusijos Ukrainoje. I. Nečajevas pabrėžė, kad Šveicarija palaiko Kyjivo vyriausybę ir taiko Rusijai sankcijas. „Visiškai nesuprantama, kaip šitaip elgiantis galima siūlyti tarpininkavimo, atstovavimo ar kitas geros valios paslaugas“, – pridūrė jis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją