Remiantis preliminaria informacija, per 10 minučių pastebėti mažiausiai keturi blyksniai, pranešė „Belaruskij Gajun“.

Informaciją apie blyksnius patvirtino keletas šaltinių. Vadovaujantis kai kuriais duomenimis, nuo 00.30 val. buvo mažiausiai aštuoni blyksniai.

„Belaruskij Gajun“ pažymi, kad „anksčiau Baltarusijos Respublikos gynybos ministerija pranešė apie priešlėktuvinės gynybos ir karinių oro pajėgų pratybas. Ar jos susijusios su blyksniais Ziabrovkos aerodrome, neaišku“.

Baltarusijos gynybos ministerija ketvirtadienio rytą tvirtino, kad sprogimai ir blyksniai Ziabrovkos aerodrome, apie kuriuos naktį rašė žiniasklaida, susiję su užsidegusia technika.

„Pranešame, kad rugpjūčio 10 d., apie 23 val., atliekant kontrolinį vieno iš technikos vienetų, kuriam buvo pakeistas variklis, važiavimą, technikos vienetas užsidegė. Personalas ugnį užgesino. Nukentėjusiųjų nėra“, – nurodoma Gynybos ministerijos „Telegram“ kanale.

Anot Ukrainos valdžios, Ziabrovkos aerodromą kontroliuoja Rusijos ginkluotosios pajėgos.

„Baltarusijoje esantį Ziabrovkos aerodromą visiškai kontroliuoja rusai. Šiuo metu ten steigiama Rusijos karinė bazė. Aerodromo teritorijoje yra raketų komplekso „Iskander-M“ divizionas ir raketų sistemų „S-400“ divizionas“, – liepos mėnesio pradžioje sakė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo Vyriausiosios operatyvinės valdybos viršininko pavaduotojas Oleksijus Gromovas.

Ukrainos prezidento biuro vadovo patarėjas Michailas Podoliakas socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad techninių avarijų virtinė kariniuose objektuose Kryme ir Baltarusijoje Rusijos pajėgoms reikėtų vertinti kaip įspėjimą iš aukščiau.

„Techninių avarijų epidemiją kariniuose aerodromuose Kryme ir Baltarusijoje kariškiai turėtų vertinti kaip įspėjimą iš viršaus: pamirškite Ukrainą, nusivilkite uniformas ir eikite. Nei okupuotame Kryme, nei okupuotoje Baltarusijoje jūs nesijausite saugūs. Karma jus visur suras“, – parašė M. Podoliakas.

Ištremtos Baltarusijos opozicijos lyderės Svetlanos Cichanouskajos vyresnysis patarėjas Franakas Viačorka sakė, kad aerodrome dažnai stovi Rusijos kariniai lėktuvai. Ziabrovka yra maždaug už 30 kilometrų nuo Ukrainos šiaurinės sienos.

Apie šį incidentą pranešta po daugybės sprogimų pagrindinėje karinėje oro bazėje Rusijos aneksuotame Krymo pusiasalyje. Maskva teigia neva juos sukėlė detonavę šaudmenys, o ne Ukrainos ugnis.

Šiemet Vakarų šalys skyrė naujas sankcijas buvusiai sovietinei Baltarusijai už jos vaidmenį vasario 24 d. Rusijos pradėtame puolime Ukrainoje. Rusijos kariuomenė įsiveržė keliomis kryptimis, taip pat ir iš Baltarusijos teritorijos.

Vakarų nepripažįstamas Baltarusijos lyderis Aliaksandras Lukašenka, kliaudamasis savo sąjungininku Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, nuslopino 2020 m. protestus prieš jo perrinkimą šeštai kadencijai. Jis įsileido Rusijos kariuomenę karinių pratybų dingstimi likus keliems mėnesiams iki Maskvos karinės operacijos pradžios.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo teigimu, Rusija toliau gabena karinę techniką į Baltarusiją.

Pasak štabo, Baltarusijos teritorijoje, įskaitant pasienio zoną su Vakarų Ukrainos Voluinės sritimi, dislokuojami papildomi kariai ir oro gynybos sistemos.

Baltarusija nėra oficialiai prisijungusi prie Rusijos karo prieš Ukrainą, tačiau Minskas leidžia Maskvai naudotis savo teritorija vykdant šalies puolimą.

Baltarusijos opozicijos lyderė S. Cichanouskaja tikisi didelio pasipriešinimo galimam visiškam savo šalies įtraukimui į Rusijos karą prieš Ukrainą.

„Mūsų partizaninis judėjimas tai sabotuos. Įsakymai nebus vykdomi. Arba baltarusių kariai ten iš karto pasiduos“, – šią savaitę sakė ji agentūrai dpa. Praėjus dvejiems metams po suklastotų prezidento rinkimų Baltarusijoje S. Cichanouskaja pažymėjo, kad Rusija, remdama diktatorių Aliaksandrą Lukašenką, tikriausiai jau tada buvo numačiusi šalį kaip „placdarmą“ Ukrainai pulti.

Per rinkimus 2020 metų rugpjūčio 9-ąją autoritariškai Baltarusiją valdantis A. Lukašenka pasiskelbė jų nugalėtoju, tai sukėlė beprecedenčius protestus. Daugelis rinkimų laimėtoja laiko S. Cichanouskają. Vis dėlto dėl didžiulių valstybinių represijų šiuo metu Baltarusijoje didesnių demonstracijų praktiškai nevyksta.

„A. Lukašenka yra kolaborantas. Jis įtraukė Baltarusiją į šį karą, o už tai, kad Rusija jį išlaikytų valdžioje, daro viską, ko iš jo reikalaujama“, – kalbėjo S. Cichanouskaja prieš antrąsias ginčytinų rinkimų metines.

Šiandien esą yra aišku, kad Kremlius jau tada turėjo planų dėl karo ir todėl paliko A. Lukašenką valdžioje. Šis leidžia rusų ginkluotosioms pajėgoms iš Baltarusijos teritorijos pulti Ukrainą, kritikavo Vilniuje gyvenanti S. Cichanouskaja.

„Tačiau karo pradžioje būta sabotažo aktų prieš svarbius tiekimo kelius. Geležinkelių partizanai stabdė karinį transportą; Ukrainos pajėgoms buvo perduodama informacija apie bazes, iš kurių leidžiamos rusų raketos“, – sakė S. Cichanouskaja. Ukrainoje taip pat susiformavo baltarusių kovotojų batalionas prieš rusų invaziją.

Nepaisant didelių Kremliaus lūkesčių ir spaudimo, A. Lukašenkai iki šiol nepavyko pasukti šalies karo kurso link, sakė S. Cichanouskaja. 86 proc. žmonių Baltarusijoje yra prieš karą. Šalyje nėra antiukrainietiškų nuotaikų. Kartu opozicionierė kritikavo „didžiules represijas“.

„Kas atvirai pasisako prieš karą, yra laikomas režimo priešininku“, – sakė ji. Politinių kalinių, tarp kurių yra jos vyras Sergejus Cichanouskis, padėtis šalyje yram siaubinga, teigė dviejų vaikų motina.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)