Teisinis spaudimas buvusiam prezidentui didėja FTB prieš dvi dienas surengus reidą jo rezidencijoje Floridoje.

D. Trumpas sakė neturintis kito pasirinkimo, tik pasinaudoti 5-ąja pataisa, leidžiančia asmenims neliudyti prieš save.

Pareiškime eksprezidentas nurodė, kad „atsisakė atsakyti į klausimus pagal teises ir privilegijas, Jungtinių Valstijų konstitucija suteiktas kiekvienam piliečiui“, ir sakė, kad taip pasielgė patartas savo teisininko.

„Kai tavo šeima, tavo kompanija ir visi žmonės tavo aplinkoje tampa nepagrįstos, politiškai motyvuotos Raganų medžioklės, kurią remia teisininkai, prokurorai ir Melagienų žiniasklaida, taikiniais, neturi kito pasirinkimo“, – sakė D. Trumpas.

„Jei mano galvoje ir buvo koks klausimas, po FTB pirmadienio reido mano namuose, „Mar-a-Lago“, [surengto] vos dvi dienos prieš parodymus, neliko jokių dvejonių“, – sakė jis.

Anksčiau D. Trumpas socialinėje žiniasklaidoje pranešė, kad yra Niujorko valstijos generalinės prokurorės Letitios James biure. Jos tyrimas yra vienas iš kelių, vykdomų dėl D. Trumpo verslo praktikos ir kitų veiksmų.

Buvęs prezidentas savo socialinės žiniasklaidos platformoje „Truth Social“ surengė virtinę atakų prieš L. James ir pavadino ją „rasiste, bandančia sučiupti Trumpą“.

Anot jo, L. James „tęsia didžiausią Raganų medžioklę per JAV istoriją!“. „Mano puiki kompanija, aš pats, esame puolami iš visų pusių. Bananų respublika!“ – pridūrė jis.

L. James įtaria, kad „Trump Organization“ siekdama bankų paskolų sukčiavo išpūsdama nekilnojamojo turto objektų vertę ir sumažindavo tą vertę dokumentuose mokesčių inspekcijai, kad galėtų mokėti mažesnius mokesčius.

D. Trumpas ir jo vyriausieji vaikai, Donaldas jaunesnysis ir Ivanka, liepą turėjo pradėti liudyti su priesaika, bet parodymai buvo atidėti mirus eksprezidento pirmajai žmonai.

Sieks sugrįžti į Baltuosius rūmus?

Trumpai neigia padarę kokių nors pažeidimų, o buvęs respublikonų lyderis tvirtina, kad tyrimas yra politiškai motyvuotas.

Jei afroamerikietė ir demokratė L. James suras kokių nors finansinio sukčiavimo įrodymų, ji galės teisme reikalauti iš „Trump Organization“ kompensacijos, bet negalės pateikti kriminalinių kaltinimų, nes tai civilinis tyrimas.

D. Trumpo sūnus Ericas trečiadienį socialiniame tinkle „Twitter“ užsipuolė L. James ir sakė, kad jo tėvas sėdi „dėl parodymų priešais labiausiai korumpuotą generalinę prokurorę Jungtinėse Valstijose“.

D. Trumpas trečiadienį taip pat paskelbė vaizdo klipų, kur L. James vadina jį „neteisėtu prezidentu“ ir žada iškelti jam bylą.

L. James tyrimas yra vienas iš kelių teisinių D. Trumpo mūšių, galinčių komplikuoti tikėtinus jo bandymus per 2024 metų rinkimus vėl siekti prezidento posto.

Vos prieš porą dienų FTB surengė reidą jo rezidencijoje Floridoje – tai žymi stulbinantį teisėsaugos tyrimų 45-ojo prezidento atžvilgiu eskalavimą. Krata įžiebė tikrą politinę audrą.

D. Trumpo paskirto Christopherio Wray vadovaujamas FTB atsisakė nurodyti reido priežastį.

Tačiau JAV žiniasklaida pranešė, kad agentai atliko teismo sankcionuotą kratą, susijusią su galimais taisyklių pažeidimais tvarkant slaptuosius dokumentus, išsiųstus į „Mar-a-Lago“ D. Trumpui 2021 metų sausį palikus Baltuosius rūmus.

Kaip ir tikėtasi, 76 metų D. Trumpas įtūžo dėl kratos ir pasmerkė ją kaip Teisingumo departamento „vertimą ginklu“.

Tuo metu Baltųjų rūmų spaudos sekretorė Karine Jean-Pierre sakė, kad prezidentas Joe Bidenas nebuvo iš anksto informuotas apie reidą ir gerbia Teisingumo departamento nepriklausomybę.

Pasitraukęs iš posto D. Trumpas išlieka labiausiai JAV visuomenę skaldanti figūra ir neatsisako savo pareiškimų, kad tai jis iš tikrųjų laimėjo 2020 metų rinkimus.

D. Trumpas taip pat susiduria su dideliu teisėsaugos dėmesiu dėl savo pastangų anuliuoti 2020 metų rinkimų rezultatus, taip pat dėl praėjusių metų sausio 6 dieną jo šalininkų surengtų riaušių JAV Kapitolijuje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją