Ilgametė Vašingtono sąjungininkė Manila, siekianti modernizuoti savo karinę įrangą, lapkritį sutiko sumokėti 12,7 mlrd. pesų (228 mln. JAV dolerių) už sraigtasparnius Mi-17. Rusijai vasarį pradėjus invaziją į Ukrainą, Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkės įvedė Maskvai plataus masto sankcijas, jomis siekiama atkirsti Rusiją nuo pasaulinės finansų sistemos ir sumažinti Maskvos galimybes finansuoti karą.

Filipinų gynybos departamentas „formalizuoja sutarties nutraukimą“, trečiadienį sakė atstovas spaudai Arsenio Andolongas. Pasak jo, „keisti prioritetus privertė pasaulinių politinių įvykių raida, tai lėmė, kad ankstesnė administracija atšaukė projektą“.

Pasak gynybos departamento atstovų, Filipinai sumokėjo užstatą už transporto sraigtasparnius prieš prasidedant karui Ukrainoje ir sandoris buvo vykdomas. Tačiau paskutinėmis savo valdymo dienomis R. Duterte nusprendė atšaukti sandorį dėl sankcijų grėsmės. Kol kas Filipinai nežino, ar dar galės atgauti pinigus, „nes mes buvome tie, kurie nutraukėme sutartį“, sakė Delfinas Lorenzana, valdant R. Dutertei buvęs Filipinų nacionalinės gynybos sekretorius.

Susisiekti su Rusijos ambasados ​​Maniloje pareigūnais trečiadienį nepavyko.

Filipinų ambasadorius Vašingtone Jose Romualdezas neseniai naujienų agentūrai AFP sakė, kad sprendimą atšaukti sandorį paskatino „karas Ukrainoje“. Pasak J. Romualdezo, Manila nerimauja ir dėl to, kad nepažeistų 2017 m. priimto JAV įstatymo, numatančio sankcijas už verslo ryšius su Rusijos žvalgybos ar gynybos sektoriais. Jungtinės Valstijos siūlo „alternatyvius sraigtasparnius mūsų poreikiams patenkinti“, pridūrė jis.

2012 m. Manila pradėjo kuklią kariuomenės modernizavimo programą. Iki šiol jos įranga buvo Vietnamo karo laikų sraigtasparniai ir per Antrąjį pasaulinį karą JAV naudoti laivai. Birželio 30 d. į valdžią atėjus prezidentui Ferdinandui Marcosui jaunesniajam, naujoji vyriausybė peržiūrėjo susitarimą su Rusija ir priėmė tokį patį sprendimą, kaip ir R. Duterte.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją