Šalis tikisi, kad po beveik dešimtmetį trukusių dviejų prezidento Uhuru Kenyattos kadencijų valdžia bus perduota sklandžiai. Tačiau tvyro nerimas dėl balsų klastojimo, nes ankstesni rinkimų ginčai peraugdavo į kraujo praliejimą.

55 metų Williamas Ruto, viceprezidentas ir ankstesnis „akivaizdus įpėdinis“, varžosi su Raila Odinga – 77 metų opozicijos veteranu, kurį dabar, po stulbinančių lojalumo pokyčių, remia jo ilgametis varžovas U. Kenyatta.

Visoje šalyje rinkėjai dar gerokai prieš aušrą rikiavosi prie balsadėžių, norėdami atiduoti savo balsą per rinkimus, laikomus svarbiu demokratijos išbandymu šalyje, kur paprasti žmonės vis labiau nusivilia politiniu elitu.

Daugelis reiškė viltį, kad balsavimas padės pagerinti jų gyvenimą, milijonams žmonių darantis vis sunkiau rasti maisto dėl sparčiai augančios infliacijos ir alinančios sausros.

Nepriklausomos rinkimų ir sienų komisijos (IEBC) duomenimis, iki vidurdienio, praėjus šešioms valandoms nuo rinkimų pradžios, balsą atidavė šiek tiek daugiau nei 30 proc. visų 22 mln. registruotų rinkėjų.

Palyginamieji 2017 metų rugpjūčio rinkimų duomenys iš karto nebuvo prieinami, tačiau bendras rinkėjų aktyvumas tada siekė 78 procentus.

Keliuose rajonuose buvo pranešta apie vėlavimą atidarant rinkimų apylinkes ir problemas dėl elektroninės rinkėjų registravimo aparatūros.

Viltis dėl „skaidraus“ balsavimo

IEBC spaudžiama užtikrinti laisvą ir sąžiningą balsavimą per visus šešerius rinkimus – tiek dėl prezidento, tiek dėl senatorių, gubernatorių, įstatymų leidėjų, moterų atstovių ir maždaug 1 500 apygardų pareigūnų mandatų.

IEBC, kurios biudžetas balsavimui siekia beveik 350 mln. dolerių, pripažino, kad iš daugiau kaip 46 tūkst. elektroninių prietaisų sugedo apie 200.

Su Somaliu besiribojančioje Vadžyro apygardoje per susišaudymą rinkimų pareigūnai buvo įstrigę biure, kur buvo saugomi balsalapiai, todėl balsavimo procesas ten buvo sustabdytas, pranešė IEBC.

Policija taip pat panaudojo ašarines dujas jaunimui padegtomis padangomis užblokavus kelią Nakuru apygardoje Kenijos vakaruose po to, kai buvo sustabdytas vietinis balsavimas.

Nuo 2002 metų jokie prezidento rinkimai nebuvo neginčijami, todėl šių metų rezultatų bus laukiama su nerimu. Baigtis turėtų paaiškėti ne anksčiau kaip po kelių dienų.

Pasak analitikų, R. Odinga, buvęs politinis kalinys ir ekspremjeras, jau penktą kartą siekiantis prezidento posto, gali aplenkti savo jaunesnį varžovą.

Jei nė vienas iš jų nesurinks daugiau kaip 50 proc. balsų, pirmą kartą Kenijos istorijoje teks rengti antrąjį rinkimų turą.

W. Ruto rinkimus vaizdavo kaip kovą tarp paprastų „sukčių“ ir „dinastijų“ – Kenyattų ir Odingų šeimų, vyraujančių Kenijos politikoje nuo pat nepriklausomybės nuo Didžiosios Britanijos paskelbimo 1963 metais.

Kadangi nė vienas iš kandidatų nepriklauso dominuojančiai kikujų genčiai, iš kurios kilo trys iš keturių šalies prezidentų, rinkimai atvers naują puslapį šalies istorijoje.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją