Incidentas Sakų kariniame aerodrome įvyko Maskvos karo Ukrainoje 167-ąją dieną.

„Galiu patvirtinti kelių sprogimų faktą Novofedorivkos apylinkėse. Aplinkybės tiriamos“, – per platformą „Telegram“ parašė Maskvos paskirtos Krymo administracijos vadovo padėjėjas Olegas Kriučkovas.

Rusijos gynybos ministerija vėliau pranešė, kad per incidentą „detonavo keletas aviacijos sprogmenų“, bet teigė, kad žmonės nenukentėjo ir kad tai nebuvo ataka.

Krymo administracijos vadovas Sergejus Aksionovas vėliau pranešė, kad per sprogimus žuvo vienas žmogus. Regiono vyriausiasis medicinos pareigūnas Konstantinas Skorupskis anksčiau sakė, kad penki žmonės, įskaitant vieną vaiką, buvo sužeisti. Vieną nukentėjusįjį teko hospitalizuoti.

Be to, iš Novofedorivkos buvo evakuoti 30 žmonių, pranešė pareigūnai.

Tuo metu socialiniuose tinkluose ukrainiečiai vartotojai plačiai spėliojo, kad bazei ilgo nuotolio raketomis smogė Kyjivo pajėgos.

Ukrainos vicepremjerė Iryna Vereščiuk tapo pirmąja Ukrainos pareigūne, pakomentavusia sprogimus Novofedorivkoje. „Šiandieniniai sprogimai Novofedorivkoje – dar vienas priminimas, kam priklauso Krymas. Nes tai yra Ukraina!“ – „Telegram“ rašė ji.

Jeigu būtų patvirtintas faktas, kad bazei smogė ukrainiečiai, tai būtų pirmoji žinoma didelė ataka prieš Rusijos kariuomenę Krymo pusiasalyje, kurį Maskva aneksavo 2014 metais.

Maskvos pareigūnai jau ne kartą grasino Ukrainai, kad bet kokia ataka Kryme sulauktų didžiulio masto atsako, įskaitant smūgius „sprendimų priėmimo centrams“ Kyjive.

Sakų bazė buvo naudojama rengiant Rusijos aviacijos smūgius Ukrainos pietinėje dalyje.

„Telegram“ kanaluose skelbta, kad nugriaudėjo 4 sprogimai, kad dūmai matomi karinio aerodromo rajone Novofedorivkoje.

Gyventojai publikavo nuotraukas ir vaizdo įrašus ir iš paplūdimio Euratorijos mieste.

Vietiniai socialiniuose tinkluose rašė, kad „kartą per minutę girdi kažką panašaus į detonuojamus sviedinius“. Minimos ir, esą, krintančios raketos.

Rusija iš pradžių teigė, kad Krymo bazėje sprogo šaudmenys, o aukų nėra. Netoli Novofiodorovkos gyvenvietės „sprogo keli aviacijos šaudmenys“, sakoma Gynybos ministerijos pranešime, kurį perdavė Rusijos naujienų agentūros. „Dėl sprogimo niekas nenukentėjo“, – teigiama jame.

Prorusiškas Krymo lyderis Sergejus Aksionovas paskelbė, kad teritorija 5 kilometrų spinduliu aplink bazę bus aptverta, tačiau nekomentavo, kas sukėlė sprogimą.

Spėjama, kad tai buvo sabotažas, nes Ukrainos kariuomenė yra daugiau kaip už 200 kilometrų. Remiantis ankstesniais pranešimais, Ukrainos kariuomenė neturi tokio nuotolio raketų.

Ukrainos ginkluotosios pajėgos kol kas nekomentavo sprogimų Novofedorovkos aerodrome.

„Kommersant“ cituoja savo šaltinius iš Novofedorivkos miesto administracijos, kurie tikina, kad Kryme atakuotas karinis aerodromas ir šaudmenų atsargų slėptuvės prie kurortinių Sakų ir Novofedorivkos miestų.

Incidentų detalės esą tikslinamos. Anot valdininkų, į incidento vietą atvyko Rusijos aneksuoto pusiasalio vadovas Sergejus Aksionovas.

„Virš aerodromo būta sprogimų, pirmasis nugriaudėjo maždaug prieš pusvalandį, iš viso jų buvo iki dešimties“, – sakė vietos administracijos atstovas.

Pirminiais duomenimis, dega šaudmenų saugyklos bei pakilimo-nusileidimo takas.

„Kol kas galiu patvirtinti tik paties kelių sprogimų Novofedorivkoje faktą. Prašau visų palaukti oficialios informacijos ir neplatinti nepatvirtintų versijų“, – rašo Krymo vadovo patarėjas Olegas Kriučkovas savo „Telegram“ kanale.

UNIAN „Telegram“ kanale skelbia, kad Novofedorivką masiškai palieka turistai ir vietos gyventojai. Išvažiuojant iš misto susidarė spūstys. Pranešama, kad priešinga kryptimi skuba greitosios medicinos pagalbos ir ugniagesių automobiliai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)