Filmuotoje medžiagoje matyti, kad raketa „Sojuz-2.1b“ su palydovu „Khayyam“ iš Rusijos kontroliuojamo Baikonuro kosmodromo pakilo numatytu laiku 5 val. 52 min. Grinvičo (8 val. 58 min. Lietuvos) laiku.

Paleidimas surengtas praėjus trims savaitėms po Rusijos prezidento Vladimiro Putino susitikimo su Irano vadovu Ebrahimu Raisi ir aukščiausiuoju lyderiu ajatola Ali Khamenei Teherane.

Iranas stengėsi išsklaidyti įtarimus, kad Maskva gali pasinaudoti „Khayyam“, kad pagerintų karinių objektų Ukrainoje stebėjimą.

Praėjusią savaitę JAV dienraštis „The Washington Post“ citavo su anonimiškumo sąlyga kalbėjusius Vakarų žvalgybos pareigūnus, kurie teigė, kad Rusija „planuoja naudoti palydovą kelis mėnesius ar ilgiau“, kad padėtų savo karo veiksmams, ir tik tada leis Iranui perimti palydovo kontrolę.

Tačiau Irano kosmoso agentūra sekmadienį pareiškė, kad šiitiška respublika kontroliuos „Khayyam“ „nuo pat pirmos dienos“.

„Jokia trečioji šalis negali prieiti prie palydovo siunčiamos informacijos“ dėl jo „užšifruoto algoritmo“, sakoma pranešime.

Kosmoso agentūros teigimu, „Khayyam“ paskirtis – „stebėti šalies sienas“, didinti žemės ūkio produktyvumą, stebėti vandens išteklius ir stichines nelaimes.

Rusijos ekonomiką smaugiančios Vakarų sankcijos, paskelbtos dėl jos karo Ukrainoje, paskatino V. Putiną ieškoti naujų rinkų ir stiprinti ryšius su Vidurinių Rytų, Afrikos ir Azijos šalimis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją