„Reikalas tas, kad tai regiono gyventojų planai. Juk ne mes rengiam referendumus. Čia, aišku, reikia suprasti, į ką Zelenskis šiuo pareiškimu kreipiasi – minėtų regionų Ukrainos piliečius ar Rusijos piliečius“, – pareiškė D. Peskovas.

„Reikia kreiptis į savo piliečius, paklausti, kodėl tiek daug tokių, kurie nenori gyventi jo šalyje“, – sakė P. Peskovas.

V. Zelenskis savo kasdieniame vaizdo kreipimesi iškėlė ultimatumą Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui: jei Rusijos pajėgų okupuotose teritorijose bus surengti „referendumai“ dėl jų prijungimo prie Rusijos, tuomet jokių jo administracijos derybų su Rusija nebebus.

„Kiekvieną savaitę pasirodo vis daugiau pranešimų apie tai, kad okupantai jų užimtuose rajonuose mūsų valstybės pietuose ruošiasi pseudoreferendumams. Norėčiau pasakyti labai paprastą dalyką: visi, kurie kokiais nors būdais padės okupantams realizuoti šiuos ketinimus, turės už tai atsakyti. Turės atsakyti prieš Ukrainą.

Mūsų valstybės pozicija lieka ta pati: mes nieko savo neatiduosime, o jei okupantai nuspręs eiti pseudoreferendumų keliu, jie užkirs sau bet kokią galimybę su Ukraina ir laisvuoju pasauliu surengti derybas, kurių Rusijos pusei tam tikru momentu vienareikšmiškai prireiks“, – sakė V. Zelenskis.

Pietryčių Ukrainos Zaporižios regionui Maskvos primesta valdžia pirmadienį pareiškė, kad skuba surengti „referendumą“ dėl prisijungimo prie Rusijos.

„Pasirašiau dekretą (...) pradėti dirbti organizuojant referendumą dėl Zaporižios srities susijungimo su Rusijos Federacija“, – socialiniuose tinkluose paskelbė Maskvos primestos administracijos okupuotoje Zaporižios regiono dalyje vadovas Jevgenijus Balickis. Anksčiau jis yra sakęs, kad balsavimas gali būti surengtas rudenį.

Pietiniai Ukrainos Chersono ir Zaporižios regionai yra daugiausia Rusijos kontroliuojami nuo pirmųjų Maskvos karinės kampanijos savaičių. Abu regionai jėga integruojami į Rusijos ekonomiką. 2014 m. Rusija atplėšė nuo Ukrainos ir aneksavo Juodosios jūros Krymo pusiasalį, surengusi ten referendumą. Diduma tarptautinės bendruomenės nepripažino balsavimo rezultatų.

Kremlius pirmadienį pareiškė, kad šiuo metu nėra pagrindo galimam Rusijos ir Ukrainos prezidentų susitikimui, praneša agentūra „Reuters“.

Atsakydamas į žurnalisto klausimą apie Turkijos prezidento Recepo Tayyipo Erdogano pasiūlymą tarpininkauti taikos deryboms, Kremliaus atstovas D. Peskovas teigė, kad Rusijos prezidentas V. Putinas ir Ukrainos lyderis V. Zelenskis susitikti galėtų tada, kai abiejų pusių derybininkai „pasidarys savo namų darbus“.

Derybos tarp Maskvos ir Kyjivo įstrigusios jau kelis mėnesius. Abi pusės kaltina viena kitą dėl pažangos stygiaus.

„Ukrainos delegacija dingo iš radarų, šiuo metu nevyksta joks derybų procesas“, – tvirtino D. Peskovas.

M. Podoliakas: Rusija mėgina suteikti karui užtęstinį formatą

Rusijos Federacija mėgina suteikti karui prieš Ukrainą maksimaliai užtęstinį formatą, kad išsekintų dalies Vakarų elito politinę valią.

Tai pirmadienį pareiškė Ukrainos prezidento biuro vadovo patarėjas Michailas Podoliakas, praneša „Ukrinform“.

„Rusams nepavyko surengti žaibo karo. Juk viltys buvo dedamos tik į šio tipo karą. Paaiškėjo, kad jie nežinojo, kokios Ukrainos gynybinės ir mobilizacinės galimybės. To nežinojo ir mūsų partneriai. Todėl dabar rusai mėgina suteikti karui maksimaliai užtęstinį formatą, kad pažaistų išsekinimo žaidimą. Jie nori išsekinti ne tik ir ne tiek Ukrainą, o veikiau dalies Vakarų elito politinę valią“, - sakė M. Podoliakas.

Pasak jo, tam, kad karas greičiau baigtųsi, partneriai turi spartinti pagalbą Ukrainai, pirmiausia – karinę.

M. Podoliakas teigė, jog dalis Vakarų elito vis dar klaidingai tiki, kad (santykiuose su Rusija) galima grįžti į laikotarpį iki karo, o Rusija yra nenugalimas monstras.

„Ukraina jau beveik šešis mėnesius kariauja efektyvų gynybinį karą. Kodėl partneriai galutinai nesupranta, kad Rusija – tai ne monstras, į kurį reikia žiūrėti su baime, o idealus pacientas, kuriam reikalinga skubi pasaulinė specializuota terapija?“ – pareiškė M. Podoliakas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)