Pranešimas pasirodė Pekinui vykdant naujas karines pratybas aplink demokratinę salą.

Savarankiškas Taivanas, turintis 23 mln. gyventojų, nuolat gyvena Kinijos, kuri salą laiko savo teritorijos dalimi, invazijos grėsmės sąlygomis.

Taivaniečių pajėgos antradienį ir ketvirtadienį pietinėje Pingdongo apygardoje surengs kovos su išsilaipinimu pratybas, pranešė kariuomenė.

„Treniruosimės atremti imituojamas priešo atakas prieš Taivaną“, – naujienų agentūrai AFP sakė 8-ojo armijos korpuso atstovas Lou Woei-jye.

Pratybose dalyvaus šimtai karių ir maždaug 40 haubicų, nurodė kariuomenė.

Nepaisydamas raginimų užbaigti karines pratybas aplink Taivaną, Pekinas pirmadienį jas tęsia. Pratybos naudojant kovinius šaudmenis buvo pradėtos ketvirtadienį, kitą dieną po prieštaringai įvertinto JAV Atstovų Rūmų pirmininkės Nancy Pelosi vizito Taivane.

Lou Woei-jye sakė, kad Taivano pratybos jau buvo suplanuotos ir kad tai nėra atsakas į Kinijos pratybas.

Sala reguliariai rengia karinius mokymus, kai imituojama Kinijos invazija. Praėjusį mėnesį taivaniečiai treniravosi atremti atakas iš jūros per „bendrą perėmimo operaciją“; tai buvo salos didžiausių metinių karinių pratybų dalis.

Kinija kaltinama pastarosiomis dienomis per savo pratybas imituojanti Taivano blokadą ir invaziją į jį. Šios pratybos turėjo baigtis sekmadienį, bet Kinija pirmadienį paskelbė, kad jos tęsiasi.

Pekinas tūžo dėl N. Pelosi apsilankymo Taivane – aukščiausio rango renkamo JAV pareigūno vizito pastaraisiais dešimtmečiais.

JAV Atstovų Rūmų pirmininkės apsilankymą saloje Kinija laiko nepriimtinu santykių tarp Vašingtono ir už nepriklausomybę pasisakančių Taivano lyderių stiprėjimu ir dėl jo nutraukė virtinę derybų bei bendradarbiavimo susitarimų su Vašingtonu, pirmiausia klimato ir gynybos srityse.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją