Maždaug 1,9 tūkst. žmonių evakuota iš paveikto rajono, sakė vakarinės Matansaso provincijos pareigūnai. Penktadienį prasidėjusio gaisro priežastis yra žaibas, smogęs degalų bazei prie Matansaso miesto, už 100 km į rytus nuo Havanos.

Provincijos sveikatos apsaugos pareigūnas Luisas Armando Wongas šeštadienį vakare spaudos konferencijoje pranešė, kad nelaimės vietoje paimti pirmos aukos palaikai.

Penkių sužeistų žmonių būklė yra kritinė, dar trijų – labai sunki, socialiniame tinkle „Twitter“ nurodė Kubos prezidentūra.

Tarp sužeistųjų yra energetikos ministras Livanas Arronte.

Kubos prezidentūra pranešė, kad 17 ugniagesių, buvusių arčiausiai gaisro, yra dingę.

„Kuba paprašė pagalbos ir patarimų iš draugiškų šalių“ dėl gaisro gesinimo, sakoma prezidentūros pranešime.

Vėliau Kubos prezidentas Miguelis Diazas-Canelis išreiškė padėką Meksikos, Venesuelos, Rusijos, Nikaragvos, Argentinos ir Čilės vyriausybėms, „greit pasiūliusioms materialinę pagalbą“.

„Taip pat vertiname JAV pasiūlymą patarinėti techniniais klausimais“, – pridūrė jis.

JAV ambasada Havanoje tviteryje parašė, „kad JAV leidžia JAV subjektams ir organizacijoms teikti pagalbą“ kovojant su šiuo gaisru Kuboje.

Jungtinės Valstijos jau šeši dešimtmečiai taiko sankcijas komunistinei salai.

Žaibui trenkus į bazę, sprogo saugykla ir kilo gaisras, o iki šeštadienio paryčių ugnis apėmė ir antrą saugyklą, sukeldama dar vieną sprogimą.

Šeštadienį su liepsnomis kovojo sraigtasparniai, įvykio vietoje matėsi greitosios pagalbos automobilių, vandens autocisternų ir kranų.

Išvargę ugniagesiai susirinko prie bazės laukti galimybės įeiti ir ieškoti savo kolegų, kaip manoma, nespėjusių pasitraukti nuo antrojo sprogimo.

M. Diazas-Canelis sakė, kad ugniai užgesinti „gali prireikti laiko“, o valstybinės naftos kompanijos „Cupet“ direktorius Asbelas Lealas sakė, kad šalis dar niekuomet nebuvo patyrusi tokio masto gaisro.

Šioje degalų bazėje laikomas kuras Antonio Guiteraso termofikacinei elektrinei, bet dėl gaisro jo tiekimas nesutriko, sakė pareigūnas.

Saloje, kurios energetikos tinklai yra pasenę ir nuolat juntamas degalų stygius, pastaruoju metu buvo sunku pagaminti pakankamai elektros energijos, padidėjus suvartojimui karštą vasarą.

Nuo gegužės valdžia kai kuriuose regionuose turėjo išjungti elektros tiekimą iki 12 valandų per parą. Kubos vidurio regionuose tai išprovokavo mažiausiai 20 protestų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją