Rusija nori atjungti Zaporižios AE nuo Ukrainos energetikos sistemos ir atjungti energiją pietuose – „Energoatom“, praneša Ukrainos naujienų agentūra „Unian“.

Skelbiama, kad karinę techniką su ginklais ir sprogmenimis okupantai deda į jėgos agregatų mašinų skyrius.

Apie tai „Telegram“ kanale pranešė Ukrainos branduolinių jėgainių operatorė „Energoatom“.

„Branduolinio terorizmo aktai Zaporižios atominėje elektrinėje – jos apšaudymai artilerija yra skirti sunaikinti stoties infrastruktūrai, sugadinti visas elektros linijas, kuriomis elektra tiekiama į Ukrainos energetikos sistemą, atjungiant elektros energiją šalies pietuose“, – skelbiama žinutėje.

Operatorė mano, kad apšaudymas gali tęstis, nes Rusija perėjo prie branduolinės ir radiacinės avarijos Zaporižios AT sukūrimo scenarijaus.

Tam gali užkirsti kelią Jungtinės Tautos, Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA) ir Pasaulinė branduolinių įrenginių operatorių asociacija (WANO), taip pat nuolatinis tarptautinės bendruomenės spaudimas Rusijos Federacijai išvesti savo karius iš stoties.

„Jei to nebus padaryta dabar, tai Rusija įgyvendins savo planą Zaporižios atominę elektrinę (ZAE) paversti branduolinių teroristų karine baze.

Dabar tam pasitarnauja aktyvūs stotyje esančių „Rosatom“ atstovų veiksmai, kurie derina specialią programą, skirtą atkirsti ZAE nuo Ukrainos energetikos sistemos, sugadinant visas ZAE ryšio linijas su Ukrainos energetikos sistema“, – pažymėjo „Energoatom“.

Taip pat pranešime rašoma: „Be Zaporižios AE infrastruktūros sunaikinimo, šis planas taip pat apima tolesnį visišką stoties užtemdymą, paleidžiant visų jėgainių dyzelinius generatorius, kad būtų užtikrintas visuose branduoliniuose reaktoriuose esančio branduolinio kuro aušinimas ir kiekvieno energetinio bloko panaudoto branduolinio kuro baseinai“, – rašoma ataskaitoje.

Be to, okupantai karinę techniką su ginklais ir sprogmenimis deda į 1-ojo ir 2-ojo energetinių blokų mašinų skyrius, faktiškai kasybos blokus su dviem atominiais reaktoriais.

„Ir tai yra papildomas ZAE pakrantės linijos, esančios už aušinimo tvenkinio linijos ir gretimos Kachovkos rezervuaro kranto kasybos. Netrukus visa tai su didele tikimybe gali sukelti branduolinę ir radiacinę katastrofą, kurios pasekmes pajus ne tik Ukraina, bet ir visa Europa“, – pabrėžė jie „Energoatom“.

Šiandien TATENA perspėjo apie branduolinės katastrofos grėsmę dėl Zaporižios atominės elektrinės apšaudymo. Agentūros direktorius teigė esąs pasirengęs vadovauti ekspertų misijai į NAE, tačiau „tai kol kas neįmanoma“.

Nikopolio vadovas Jevgenijus Jevtušenka patvirtino miesto apšaudymą naktį. Informacija apie sprogimus Mykolaive pasirodė apie 3:30 val.
Po 15 minučių tos pačios žinutės pradėjo skrieti iš Zaporožės gyventojų. Apie 1 val. naktį sprogimai buvo girdėti ir Charkove.

JSV Karo studijų institutas (ISW) savo naujausioje ataskaitoje paskelbė, kad Rusija formuoja 3-iąjį armijos korpusą karui Ukrainoje ir to jau nebeslepia.

„Rusija nustojo slėpti 3-iojo armijos korpuso formavimą karui Ukrainoje, kuris verbuoja vyrus nuo 18 iki 50 metų be privalomos karinės patirties“, - teigiama ataskaitoje.

ISW nurodo, kad Ukrainoje jau seniai kalbama apie tai, kad Rusija sukūrė naują karinį korpusą, kuriame yra iki 15 500 žmonių Vakarų karinėje apygardoje su baze Mulino mieste (Nižnij Novgorodo regione), tačiau dar nebuvo patvirtinimo iš Rusijos.

Rugpjūčio 5 d. rusų propagandistas Aleksandras Kotsas atvirai rašė, kad Samaros regione savanoriai verbuojami naujam batalionui, ir pažymėjo, kad batalionas taps 3-iojo armijos korpuso dalimi. Tam reikia 18–50 metų vyrų, turinčių bent vidurinį išsilavinimą, įskaitant tuos, kurie neturi ankstesnės karinės patirties.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją