Kyjive susirinkę Mariupolio gynėjų artimieji sunkiai tramdo emocijas. Praėjusią savaitę dalis jų nužudyti Olenivkos kolonijoje.

„Ten buvo mano sūnus. Atėjau čia, kad išgelbėtų kitus. Tarp jų ir vyras, išgelbėjęs mano sūnaus gyvybę. Jis pats liko Olenivkoje“, – kalbėjo išvaduoto belaisvio mama Lyudmila.

Į tragediją atkuriantį performansą susirinkę artimieji reikalauja teisingumo.

„Negalime tylėti dėl Olenivkos. Rusija įvykdė egzekuciją mūsų didvyriams, kariams, tiems, kas didvyriškai gynė Mariupolį. Neturime teisės tylėti“, – sakė žuvusio Mariupolio gynėjo mama.

Kyjivas prašo Jungtinių Tautų ištirti praėjusią savaitę Olenivkos kolonijoje įvykusį sprogimą. Tuo metu kita tarptautinė organizacija – „Amnesty International“ – paskelbė ataskaitą, kritikuojančią Ukrainos karių gynybą. Pasak Ukrainos prezidento – amoraliai selektyvią.

„Vien religinių pastatų – įvairių konfesijų šventyklų ir maldos namų – per Rusijos smūgius apgadinta ar sunaikinta beveik 200. Beveik 900 medicinos įstaigų. Daugiau nei 2200 švietimo įstaigų. Dešimtys universitetų, šimtai mokyklų ir vaikų darželių. Okupantai pakartotinai ir tikslingai šaudo artilerija ir sviediniais į žmones, laukiančius eilėje vandens, į evakuacinius autobusus ir viešojo transporto stoteles. Rusų armija nesusilaiko net nuo smūgių į Holokausto aukų memorialus, kapines, karo belaisvių stovyklą Olenivkoje. Bet kažkodėl apie tai nėra jokios ataskaitos“, – piktinosi Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

„Amnesty International“ sako užfiksavusi atvejų, kai Ukrainos kariai kėlė pavojų civiliams. Apšaudydami priešą ar įrengdami bazes pernelyg arti gyvenamųjų teritorijų, kartais mokyklose ar ligoninėse. Pasak organizacijos mokyklas kariuomenė turėtų naudoti tik tais atvejais, kai neturi kito pasirinkimo.

„Amnesty International“ pridūrė, kad tokie atvejai nepateisina beatodairiškų Rusijos atakų, pražudžiusių nesuskaičiuojamus kiekius civilių. Tačiau Didžiosios Britanijos ambasadorė sako, kad taikiems Ukrainos gyventojams pavojų kelia tik Rusijos raketos, ginklai ir plėšikavimas.

Pasak Ukrainos prezidento, ataskaita teisina agresorių ir perkelia atsakomybę aukai.

„Net hipotetiškai negali būti sąlygų, pateisinančių bet kurią Rusijos ataką prieš Ukrainą. Agresija prieš mūsų šalį yra neišprovokuota, invazinė ir atvirai teroristinė. Negalime toleruoti ataskaitos, kurioje auka ir agresorius yra kokiu nors būdu sugretinami, jei duomenys apie auką analizuojami nekreipiant dėmesio į tai, ką tuo metu darė agresorius“, – kalbėjo V. Zelenskis.

Praėjusią naktį agresorius užsiėmė įprasta veikla – Ukrainos bombardavimu. Čia vaizdo kamera užfiksavo raketas atskriejusias į Nikopolį, Dnipropetrovsko srityje. Apgadinta dešimtys namų. Apšaudytas ir netoliese esantis Zelenskio gimtasis Kryvij Rihas.

Visą savaitę rusų atakas kentęs Mykolajivas nuo šio vakaro iki pat pirmadienio skelbia komendanto valandą.

Nepaisant begalinių rusų atakų Jungtinių Valstijų karo tyrimų institutas sako, kad kare iniciatyva Kremliui nebepriklauso. Jei iki šiol Rusija laisvai rinkosi, kur pulti, dabar ji priversta reaguoti į Ukrainos kontrpuolimą ir pagal tai permetinėti savo karius ir techniką.

Buvęs Švedijos užsienio reikalų ministras savo ruožtu pastebi, kad nuo vadinamosios „operatyvinės pauzės“ liepą rusų kariams tepavyko užimti 2 šimtąsias procento Ukrainos teritorijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)