Jau nurodyta riboti vandenį beveik visuose iš 96 žemyninės Prancūzijos departamentų, 62-uose jų paskelbtas aukščiausias pavojaus lygis, meteorologijos agentūra „Meteo-France“ prognozuoja, kad artimiausiomis savaitėmis palengvėjimo nelaukiama.

„Ši sausra yra didžiausia kada nors užfiksuota mūsų šalyje (...) tokia padėtis gali išlikti kitas dvi savaites arba dar pablogėti“, – sakoma ministrės pirmininkės Elisabeth Borne biuro pranešime. Sausringos sąlygos yra „nelaimė“ visos šalies ūkininkams, taip pat „mūsų ekosistemoms ir biologinei įvairovei“, priduriama jame.

Dėl aukštos temperatūros labiau garuoja ežerai ir upės, vandens lygis juose nukrito, drėkinimo poreikiams didėjant prieš rudens derlių. Valstybės kontroliuojamas elektros energijos tiekėjas EDF taip pat turėjo sumažinti gamybą keliose atominėse elektrinėse, nes upių temperatūra tapo per aukšta, o tai reiškia, kad vanduo, naudojamas reaktoriams aušinti, negali būti saugiai grąžinamas į natūralius vandens telkinius.

„Atsižvelgdama į šią istorinę situaciją, ministrė pirmininkė nusprendė suaktyvinti tarpžinybinę krizės darbo grupę ir ragina visus tausoti mūsų vandens išteklius“, – sakoma jos biuro pranešime. Tačiau jame neužsimenama apie didėjančią kritiką dėl išimčių, suteiktų golfo aikštynams – jiems ir toliau leidžiama laistyti žalumą net ir tuose departamentuose, kuriuose paskelbtas įspėjimas dėl sausros sukeltos krizės.

Kelios kitos Europos šalys taip pat paskelbė įspėjimus dėl didelių sausrų, Europos Sąjunga šią savaitę paragino nares pakartotinai naudoti išvalytas miesto nuotekas išsausrėjusiuose žemyno ūkiuose. Krizė įžiebė nuogąstavimus, kad nukentės grūdų ir kitų javų derlius, o tai toliau didins maisto kainas, kurios jau ir taip didėja dėl besitęsiančios Rusijos invazijos į Ukrainą sukeltų trikdžių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją