Vien JAV šią žiemą kasdien gali būti fiksuojama iki milijono naujų atvejų, arba dvigubai daugiau nei šiuo metu, agentūrai „Reuters“ sakė pandemiją stebinčio nepriklausomo Vašingtono universiteto Sveikatos rodiklių ir vertinimo instituto vadovas Chrisas Murray.

Mokslininkai prognozuoja, kad Jungtinėje Karalystėje ir Europoje kils kelios COVID bangos, nes šaltuoju metų laiku žmonės daugiau laiko praleidžia uždarose patalpose. O šįkart netaikomi beveik jokie kaukių reikalavimai ar socialiniai apribojimai.

Visgi, nors artimiausiais mėnesiais atvejų turėtų vėl padaugėti, ekspertų teigimu, mirčių ir hospitalizacijų skaičius veikiausiai taip intensyviai neaugs: padėtį gerins skiepai, ankstesni persirgimai, lengvesnės ligos formos ir labai veiksmingų COVID-19 gydymo priemonių prieinamumas.

„Didžiausia rizika kyla tiems, kurie dar nebuvo susidūrę su virusu, o tokių žmonių jau beveik nelikę“, – teigia Ch. Murray.

Šios prognozės kelia naujų klausimų, kada šalys pereis iš nepaprastosios padėties į endemiją, kai aukštu vakcinacijos lygiu pasižyminčiose bendruomenėse kyla mažesni, galbūt tik sezoniniai, ligos protrūkiai.

Daugelis ekspertų prognozavo, kad toks perėjimas prasidės 2022-ųjų pradžioje, tačiau smarkiai mutavęs omikron variantas sujaukė šiuos lūkesčius.

„Turime atidėti į šalį klausimą, ar pandemija jau baigėsi“, – sakė Londono higienos ir tropinės medicinos mokyklos epidemiologas Adamas Kucharskis.

Jis, kaip ir kiti ekspertai, mano, kad COVID-19 virs endemija, kuri vis vien apsunkins medicinos įstaigas. „Kažkas kartą pasakė, kad endemiškumą galima apibrėžti kaip šiek tiek pablogėjusį gyvenimą“, – pridūrė epidiomiologas.

Lieka neaišku, ar atsiras nauja mutacija, kuri nukonkuruos šiuo metu dominuojančius omikron variantus.

Jeigu tokia mutaciją lemtų sunkesnę ligos formą ir sugebėtų sėkmingiau išvengti ankstesnio imuniteto, tai būtų pats „blogiausias scenarijus“, teigiama naujausioje Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) Europos ataskaitoje.

„Visi scenarijai (su naujais variantais) rodo, kad ateityje gali kilti didelė epidemijos banga – panašaus lygio kaip 2020-ųjų ir 2021-ųjų bangos arba dar didesnė“, – teigiama ataskaitoje, kuri parengta remiantis Londono imperatoriškojo koledžo sudarytu modeliu.

Klaidinantys veiksniai

Daugelis „Reuters“ apklaustų ekspertų pripažįsta, kad prognozuoti pandemijos eigą tampa vis sunkiau, nes daugybė gyventojų pasikliauja naminiais greitaisiais testais, kurių rezultatų nepraneša valstybinėms įstaigoms, todėl susirgimų rodikliai tampa migloti.

Omikron BA.5 mutacija, dėl kurios šiuo metu daugelyje vietų fiksuojamas infekcijų pikas, yra itin užkrečiama. Tai reiškia, kad daugelio pacientų, ligoninėse gulinčių dėl kitų ligų, testai gali būti teigiami, tad šie žmonės gali būti priskirti prie sunkių atvejų, net jei jų sveikatos problemas sukėlė visai ne COVID-19.

Mokslininkai pažymi, kad jų prognozes apsunkina ir kiti nežinomieji, pavyzdžiui, ar skiepų ir persigimimo derinys, vadinamasis hibridinis imunitetas, užtikrina didesnę apsaugą, taip pat, kiek veiksmingos stiprinamųjų dozių kampanijos.

„Tvirtinantys, kad gali nuspėti pandemijos ateitį, arba pernelyg pasitiki savimi, arba meluoja“, – sako Johnso Hopkinso Bloombergo visuomenės sveikatos mokyklos infekcinių ligų epidemiologas Davidas Dowdy.

Be to, ekspertai atidžiai stebi situaciją Australijoje, kurioje prasidėjęs gripo sezonas ir kartu su COVID-19 atvejais užtvindė ligonines. Jų teigimu, po kelių ramių gripo sezonų Vakarų šalyse gali susidaryti panaši situacija.

„Jei taip atsitiko ten, gali atsitikti ir čia. Pasiruoškime rimtam gripo sezonui“, – ragina Johnas McCauley, Londone įsikūrusio Pasaulinio gripo centro prie Franciso Cricko instituto direktorius.

Kylant naujoms bangoms, PSO skatina kiekvieną valstybę imtis visų įmanomų pandemijos suvaldymo priemonių – nuo skiepų iki intervencinių priemonių, tokių kaip testavimas, kaukių prievolė ir socialiniai apribojimai.

Izraelio vyriausybė, kuri neseniai sustabdė iki tol įprastiniu buvusį keleivių testavimą tarptautiniame oro uoste, yra pasirengusi „per kelias dienas“ atnaujinti reikalavimą, jei kiltų didelė susirgimų banga, sakė šalies visuomenės sveikatos tarnybos vadovė Sharon Alroy-Preis.

„Kai kyla infekcijų banga, turime dėvėti kaukes ir testuotis. Toks yra gyvenimas su COVID-19“, – teigia pareigūnė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)