Generalinis prokuroras Merrickas Garlandas sakė, kad keturi pareigūnai apkaltinti pilietinių teisių pažeidimu, neteisėtu sąmokslu, nekonstituciniu jėgos panaudojimu ir trukdymu.

„Mes teigiame, kad šie nusikaltimai nulėmė p. Taylor mirtį“, – sakė M. Garlandas.

B. Taylor ir 46 metų George'o Floydo, kurį 2020-ųjų gegužę Mineapolyje nužudė baltasis policininkas, mirtis buvo atsidūrusi kampanijos prieš rasizmą ir policijos brutalumą, kuri kilo Jungtinėse Valstijose ir išplito po visą pasaulį, dėmesio centre.

M. Garlandas sakė, kad trys Kentukio valstijoje esančio Luisvilio policijos pareigūnai – Joshua Jaynesas, Kelly Goodlett ir Kyle'as Meany – apkaltinti kratos orderio suklastojimu įtariamos narkotikų kontrabandos byloje.

Jie kaltinami pažeidę B. Taylor teises, nes siekė orderio kratai jos namuose, nors žinojo neturintys tam pakankamo pagrindo.

„Mes teigiame, jog šie atsakovai žinojo, kad rašytiniuose parodymuose, kuriais buvo grindžiamas orderis, buvo melagingos ir klaidinančios informacijos, kad juose nebuvo svarbios informacijos“, – sakė M. Garlandas.

Anot jo, žuvus B. Taylor, tie pareigūnai taip pat „ėmėsi veiksmų savo neteisėtam elgesiui nuslėpti“.

Ketvirtas policijos pareigūnas, Brettas Hankisonas, buvo apkaltintas pernelyg didelės jėgos panaudojimu. Jis per minimą reidą paleido labai daug šūvių.

Kovo mėnesį B. Hankisonas buvo išteisintas dėl valstijos kaltinimų „pavojaus sukėlimu nesant priežasties“.

B. Taylor, greitosios pagalbos skyriaus techninė darbuotoja, buvo nušauta savo bute 2020-ųjų kovo 13-ąją, kai trys Luisvilio policininkai, dėvėję civilinius drabužius, įsiveržė į jos namus su tyrimą dėl narkotikų atliekančių pareigūnų išduotu kratos orderiu.

Trys kovos su narkotikais skyriaus pareigūnai į B. Taylor namus įsiveržė naktį. B. Taylor vaikinas Kennethas Walkeris, kuris buvo lovoje su ja, pačiupo ginklą ir susišaudė su pareigūnais, vieną jų sužeidė. Vėliau jis sakė manęs, kad tai buvo nusikaltėliai.

Policininkai, kurie nebuvo įjungę savo nešiojamų kamerų, kaip yra reikalaujama, atsakydami paleido maždaug 30 šūvių ir mirtinai sužeidė B. Taylor.

Jos namuose narkotikų nebuvo rasta.

B. Taylor vaikinas sakė, kad policininkai duris išlaužė be perspėjimo, bet pareigūnai tvirtino prisistatę.

Du iš dalyvavusių pareigūnų buvo atleisti, bet valstijos kaltinimai buvo pareikšti tik B. Hankisonui, ir jie buvo susiję ne su B. Taylor žūtimi, o su pavojaus sukėlimu kaimyninių butų gyventojams.

Didžiausias Kentukio miestas Luisvilis 2020 metų rugsėjį civilinę bylą dėl B. Taylor žūties išsprendė jos šeimai sumokėjęs 12 mln. dolerių (11,8 mln. eurų).

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją