Jis paskelbtas kelios dienos po to, kai Vašingtonas pranešė, kad A. al Zawahiri buvo nukautas per bepiločio orlaivio smūgį Kabule.

Naujienos pasirodė likus mėnesiui iki JAV pajėgų galutinio išvedimo iš Afganistano pirmųjų metinių. Pasitraukus amerikiečiams, šalies kontrolė perėjo į Talibano, du dešimtmečius kovojusio su Vakarų pajėgomis, rankas.

Atidžiai suformuluotu Talibano pareiškimu nepatvirtinamas nei A. al Zawahiri buvimas Afganistane, nei jo žūtis, tačiau tai pirmas po sekmadienio smūgio oficialus jo vardo paminėjimas.

A. al Zawahiri nužudymas yra didžiausias smūgis „al Qaeda“ nuo 2011 metų, kai JAV specialiosios pajėgos nukovė Osamą bin Ladeną, ir verčia abejoti Talibano pažadu nesuteikti prieglobsčio kovotojų grupuotėms.

„Afganistano Islamo Emyratas neturi jokios informacijos apie Aymano al Zawahiri atvykimą ir buvimą“, – sakoma Talibano ketvirtadienio pareiškime.

„Afganistano Islamo Emyrato vadovybė nurodė žvalgybos agentūroms atlikti išsamų ir rimtą šio incidento tyrimą“, – priduriama jame.

Talibano pareigūnai anksčiau pripažino, kad viename Kabulo pasiturinčiųjų rajone amerikiečiai sudavė smūgį iš bepiločio orlaivio, bet nepateikė jokios informacijos apie aukas.

Vašingtonas anksčiau šią savaitę sakė, kad A. al Zawahiri buvimas šalyje yra susitarimo, kurį Talibanas su JAV pasirašė Dohoje 2020 metais ir kuris atvėrė kelią JAV pajėgų pasitraukimui iš Afganistano, aiškus pažeidimas.

Pagal Dohos susitarimą talibai pažadėjo neleisti, kad Afganistanu vėl būtų naudojamasi kaip starto aikštele tarptautiniam džihadizmui, bet ekspertai mano, kad šis judėjimas niekada nebuvo nutraukęs savo ryšių su „al Qaeda“.

Pažeistas susitarimas

Talibanas savo ruožtu pareiškė, kad susitarimą pažeidė Vašingtonas.

„Faktas, kad Amerika įsiveržė į mūsų teritoriją ir pažeidė visus tarptautinius principus; mes dar kartą griežtai smerkiame šiuos veiksmus, – sakoma pareiškime. – Jei tokie veiksmai kartosis, atsakomybė už bet kokias pasekmes teks Jungtinėms Amerikos Valstijoms.“

Talibanas ketvirtadienį savo pareiškime pakartojo, kad iš Afganistano teritorijos jokiai šaliai „nekyla jokia grėsmė“.

JAV sakė, kad liepos 31-ąją, praėjus valandai po saulėtekio, į A. al Zawahiri, vieną ieškomiausių pasaulio teroristų ir 2001 metų rugsėjo 11-osios išpuolių sumanytoją, buvo nutaikytos dvi „Hellfire“ raketos, kai jis buvo vieno Kabule esančio namo balkone.

„Teisingumas įvykdytas, ir šio teroristų lyderio nebėra“, – pirmadienį sakė JAV prezidentas Joe Bidenas ir pridūrė, kad tikisi, jog A. al Zawahiri mirtis atneš ramybę 3 000 žmonių, žuvusių Jungtinėse Valstijose Rugsėjo 11-ąją, šeimoms.

Tai buvo pirmas žinomas JAV vadinamasis užhorizontinis smūgis taikiniams Afganistane po amerikiečių pajėgų pasitraukimo iš šios šalies 2021 metų rugpjūčio 31 dieną.

Namas, kuriam smogta, yra viename prašmatniausių Kabulo rajonų Šerpure, kur kelias vilas užima Talibano aukšto rango pareigūnai ir vadai.

A. al Zawahiri, egiptiečių chirurgas, augęs pasiturinčiuose namuose Kaire ir pasukęs į smurtinį radikalizmą, po Rugsėjo 11-osios atakų slapstėsi 20 metų. Vadovavimą „al Qaeda“ jis perėmė JAV specialiosioms pajėgoms Pakistane nukovus O. bin Ladeną. Už A. al Zawahiri galvą JAV žadėjo 25 mln. dolerių (24,4 mln. eurų) atlygį.

Talibano vyriausybės, palaipsniui sugrąžinusios griežtą islamo teisės interpretaciją, kuria pasižymėjo pirmasis talibų valdymo Afganistane laikotarpis, dar nėra pripažinusi jokia šalis.

Nors talibų sukilimas baigėsi, šalį apėmė ekonominė suirutė, Afganistano turtas užsienyje yra įšaldytas, pagalba šaliai apribota, o svarbiems Talibano lyderiams paskelbtos sankcijos.

„Net jei Talibanui negresia jokios naujos sankcijos, panaikinti esamas bus sunkiau Kabulo centre aptikus ir nukovus al Zawahiri“, – sakė Nishankas Motwani iš Harvardo universiteto Kennedy mokyklos.

Pasak jo, tikėtina, kad nukovus A. al Zawahiri „padidės Talibano vidaus susiskaldymas, o tai galėtų nulemti vidaus smurtą“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją