Gynėjų taktika „jokiu būdu nepateisina Rusijos atakų nesirenkant taikinių“, o kai kurie rusų „karo nusikaltimai“, taip pat ir Charkivo mieste, su šia taktika nėra susiję, sakoma naujoje grupės ataskaitoje.

Tačiau organizacija paminėjo incidentus, kai ukrainiečių pajėgos tikriausiai sukėlė pavojų civiliams 19 miestelių ir kaimų Charkivo, Donbaso ir Mykolajivo regionuose.

„Dokumentais patvirtinome Ukrainos pajėgų modelį sukelti pavojų civiliams ir pažeisti karo įstatymus veikiant apgyvendintuose rajonuose“, – sakė „Amnesty International“ generalinė sekretorė Agnes Callamard.

„Buvimas gynimosi pozicijoje neatleidžia Ukrainos kariuomenės nuo tarptautinės humanitarinės teisės gerbimo“, – pabrėžė ji.

„Gyvenamieji rajonai, kuriuose įsikūrė ukrainiečių kariai, buvo už kilometrų nuo fronto linijų ir šiais atvejais buvo perspektyvių alternatyvų, nekeliančių pavojaus civiliams“, sakoma ataskaitoje.

Joje nurodoma, kad kariai nepasakė civiliams evakuotis iš tų rajonų, nors apšaudydavo Rusijos pajėgas ir dėl to kildavo atsakomosios ugnies grėsmė.

„Amnesty International“ tyrėjai matė, kaip Ukrainos pajėgos penkiose vietose naudojosi ligoninėmis kaip „ de facto karinėmis bazėmis“, be to, tą patį tvirtina dėl 22 mokyklų.

Nors mokyklos karo metu yra uždarytos, jos yra civiliniuose rajonuose.

„Neturime žodžio teisės dėl to, ką daro kariuomenė, bet už tai užmokame“, – sakė vienas ataskaitoje cituojamas gyventojas.

Ukrainos vyriausybė griežtai atmetė ataskaitą ir pareiškė, kad „Amnesty International“ yra išvien su Kremliaus propagandininkais.

Ukrainos ginkluotosios pajėgos imasi visų priemonių civiliams į saugesnius rajonus perkelti, sakė ukrainiečių prezidento Volodymyro Zelenskio patarėjas Mychaila Podoliakas.

„Vienintelis ukrainiečiams grėsmę keliantis dalykas yra į [Ukrainą] vykdyti genocido ateinanti [Rusijos] budelių ir žagintojų armija“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė jis.

„Mūsų gynėjai gina savo valstybę ir šeimas“, – pabrėžė jis.