Pasaulio galingųjų valstybių ir Irano pareigūnai Austrijos sostinėje susitiko pirmą kartą nuo kovo mėnesio, kai 2021 metais prasidėjusios derybos, kuriomis siekta į susitarimą vėl įtraukti JAV, įstrigo.

Birželio pabaigoje Kataras surengė netiesiogines Teherano ir Vašingtono derybas, tikėdamasis, kad procesas vėl pajudės iš vietos – tačiau šiose derybose nepavyko pasiekti proveržio.

Žūtbūtinėmis pastangomis ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis praėjusį mėnesį pateikė kompromisinį pasiūlymą ir paragino šalis jį priimti, kad būtų išvengta „pavojingos branduolinės krizės“.

J. Borrellis teigė, kad į teksto projektą įtraukti „sunkiai pasiekti visų šalių kompromisai“ ir jame „tiksliai ir išsamiai aptariamas sankcijų panaikinimas, taip pat branduoliniai veiksmai, būtini atkurti“ 2015 metų paktui.

Ketvirtadienį prabangiame Vienos viešbutyje „Palais Coburg“ prasidėjo dvišalės derybos, kurias koordinuoja ES atstovas Enrique Mora.

Irano ir Rusijos delegacijos, kurios tradiciškai artimai bendrauja derybose, surengė atskirą susitikimą.

Jungtinė Karalystė, Kinija, Prancūzija, Vokietija, Iranas, Rusija ir JAV 2015 metų liepos mėnesį pasirašė Bendrą visapusišką veiksmų planą (JCPOA, Irano branduolinį susitarimą). Ketvirtadienį vyksiančiose derybose dalyvaus visų šalių delegacijos, tačiau nesitikima, kad JAV ir Irano pareigūnai susitiks akis į akį.

Bendru visapusišku veiksmų planu siekiama užtikrinti Irano branduolinės programos civilinį pobūdį mainais į laipsnišką sankcijų panaikinimą.

Tačiau 2018 metais buvusiam prezidentui Donaldui Trumpui vienašališkai pasitraukus iš jo ir vėl įvedus JAV sankcijas, Teheranas atsitraukė nuo savo įsipareigojimų.

Vėliau Iranas viršijo JCPOA nustatytą 3,67 proc. urano sodrinimo ribą ir 2021 metų pradžioje ją padidino iki 20 proc. Paskui peržengė beprecedentę 60 proc. ribą ir priartėjo prie 90 procentų, kurių reikia branduolinei bombai pagaminti.

JT branduolinės priežiūros tarnybos vadovas Rafaelis Grossis antradienį perspėjo, kad Irano programa „labai, labai sparčiai juda į priekį“ ir „didina užmojus bei pajėgumus“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją