Ukrainos rytuose, Donecke, esančiame Sviatohirske keliama Ukrainos vėliava. Nors miestą tebekontroliuoja rusų pajėgos, aukščiausioje miesto vietoje priminimas, kad okupantai čia tik laikinai. Ukrainos ginkluotosios pajėgos tęsia kovą už Sviatohirską ir kitas teritorijas.

Laikinai okupuotoje Chersono srityje ties geležinkelio tiltu šiąnakt vėl užfiksuoti sprogimai. Kremlius skelbiasi numušęs ukrainiečių raketas.

Britų žvalgyba sako, kad tiltus per Dnieprą Rusija priversta aktyviai ginti nuo nuolatinių ukrainiečių raketų. Antonivkos tiltas itin svarbus Rusijos kariuomenės aprūpinimui.

Ketvirtadienį socialiniuose tinkluose dalijamasi ir vaizdais, kaip atrodė prieš keletą dienų Cehersono srityje ukrainiečių raketų užkluptas rusų traukinys su amunicija.

„Jei Rusija tikrai norėtų baigti karą, ji dabar netelktų savo rezervų Ukrainos pietuose ir nekastų masinių kapaviečių Ukrainos teritorijoje nužudytiems nekaltiems žmonėms. Tiesiog koktu, kai europietiškas vertybes puoselėjančių galingų valstybių buvę lyderiai dirba su Rusija, kovojančia su tokiomis vertybėmis“, – taip Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis naktiniame kreipimesi komentavo buvusio Vokietijos kanclerio Gerhardo Schröderio elgesį. Apsilankęs Rusijoje šis pareiškė, kad Vladimiras Putinas pasirengęs deryboms su Ukraina.

„Galų gale po to, ką padarė Rusijos armija ir tariamai privačios Rusijos karinės kompanijos, jokia kita teroristinė organizacija pasaulyje negali jos pralenkti teroru. Rusija neabejotinai pirmauja tarp teroristų. Ir tai tikrai nusipelno teisinių pasekmių“, – sakė V. Zelenskis.

Tarp žiauriausių Rusijos išpuolių – susprogdinti belaisviai Olenivkos kolonijoje. Kyjivo žvalgyba teigia, kad belaisvius susprogdino privati Rusijos karių bendrovė „Vagner“ kartu su rusų saugumu. Vašingtonas mano, kad dabar Kremlius ruošiasi klastoti įrodymus, kad kaltę dėl suverstų ukrainiečiams. To imamasi manant, kad į teritoriją anksčiau ar vėliau vis tiek pateks nepriklausomi žurnalistai ir tyrėjai.

„Rusijos federacija paprašė ir Ukraina prašo ištirti jūsų paminėtus įvykius. Pagal savo kompetenciją ir galias nusprendžiau pradėti faktų tikrinimo misiją. Neturiu įgaliojimų atlikti baudžiamojo tyrimo, bet galiu pradėti faktų tikrinimo misiją“, – sakė JT Generalinis sekretorius Antonio Guterresas.

Tuo metu rusų pajėgos toliau žudo civilius tiesiog stotelėse. Šįkart rusų raketos nusinešė apie 10 gyvybių rytiniame Torecko mieste. Raketos pataikė ir į cerkvę bei daugiabučius. Nukentėjo trys vaikai, taip pat dvasininkas.

„Manau, kad turime labai stengtis, kad pasipriešintume Rusijos naratyvui. Pasauliui svarbu suprasti, kas yra kaltas, kas iš tiesų sukėlė maisto krizę pasaulyje“, – sakė ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrelis.

Ukraina padidino šių metų grūdų ir aliejinių augalų derliaus prognozę iki 65-67 mln. tonų. Apie tai paskelbta netrukus po to, kai pirmasis grūdų krovinys iš Odesos buvo patikrintas Jungtinio koordinavimo centro Stambule ir galėjo tęsti kelionę link Libano. Tuo metu Libane Ukraina prašo atnaujinti bylą dėl Rusijos pavogtų grūdų.

„Kaip žinote, generalinis prokuroras jau nutraukė baudžiamąją bylą, remdamasis tam tikrais tyrimais, tačiau dabar mes turime daug daugiau dokumentų, įrodymų. Jau nusiuntėme generaliniam prokurorui oficialų prašymą atnaujinti šią baudžiamąją bylą“, – sakė Ukrainos ambasadorius Libane Ihoris Ostachis.

Kyjivas sako, kad Tripolio uoste šiuo metu stovintis su Sirijos vėliava plaukiojantis laivas pakrautas 10 tūkstančių tonų iš Ukrainos pavogtų grūdų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją