„Penkios iš devynių Kinijos paleistų balistinių raketų, kaip manoma, nukrito Japonijos išskirtinėje ekonominėje zonoje“, – reporteriams sakė N. Kishi.

Pranešimas pasirodė Kinijai surengus didžiules karines pratybas vandenyse aplink Taivaną.

Japonija „diplomatiniais kanalais pareiškė protestą Kinijai“, sakė N. Kishi ir pavadino šį klausimą „rimta problema, kuri turi įtakos mūsų nacionaliniam saugumui ir mūsų piliečių saugumui“.

Dalis piečiausios Japonijos Okinavos salos regiono yra netoli Taivano. N. Kishi sakė, kad tai buvo pirmas kartas, kai Kinijos balistinės raketos nukrito Japonijos išskirtinėje ekonominėje zonoje.

Ši zona tęsiasi 200 jūrmylių (apie 370 km) nuo Japonijos pakrantės linijos, už jos teritorinių vandenų ribų.

Paskelbtas paleistų raketų skaičius yra paremtas Japonijos vertinimu, sakė gynybos ministras.

Pasak jo, penkios raketos, panašu, nukrito į pietvakarius nuo Haterumos salos.

Kinija surengė kol kas didžiausias karines pratybas aplink Taivaną, kurį ji laiko neatsiejama savo teritorijos dalimi ir žada kada nors jį susigrąžinti, prireikus – jėga.

Šie manevrai rengiami po JAV Atstovų Rūmų pirmininkės Nancy Pelosi vizito autonominėje demokratinėje saloje, išprovokavusio Pekino įniršį.

N. Pelosi trečiadienį išvyko iš Taivano po viešnagės, kuri buvo surengta nepaisant griežtų Pekino perspėjimų to nedaryti.

Ketvirtadienio vidurdienį vietos (7 val. Lietuvos) laiku prasidėjo „puolimo naudojant įprastų raketų ugnies galią“ mokymai vandenyse aplink Taivaną, pranešė kinų kariuomenė.

Japonija dar trečiadienį išreiškė susirūpinimą Kinijai dėl pratybų, sakydama, kad jos planuojamos vandenyse, kurie persidengia su jos išskirtine ekonomine zona.

Manoma, kad visos devynios raketos nukrito Kinijos numatytoje karinių pratybų teritorijoje, sakė N. Kishi.

Ministras atsisakė komentuoti Kinijos ketinimus dėl pratybų, tačiau pavadino jas „labai grėsmingomis“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją