Gegužės pabaigoje menininkų kolektyvo „Computer Lars“ įkurta Sintetinė partija nori pasiekti maždaug 15 proc. danų, kurie nepasinaudojo savo teise balsuoti per 2019 metais vykusius rinkimus.

Partija mano, kad jie nebalsavo todėl, kad nė viena iš tradicinių partijų jiems nepatiko.

Išanalizavęs visus Danijos marginalinių partijų rašytinius leidinius nuo 1970 metų, Sintetinės partijos dirbtinis intelektas parengė programą, kuri, jo manymu, atspindi „paprasto žmogaus politines vizijas“, AFP sakė vienas iš kolektyvo narių Askeris Bryldas Staunaesas.

Kartu tai ir ironiška reakcija į šimtus per daugelį metų sukurtų mažų partijų – kai kurios iš jų labiau grindžiamos visuomenės pašiepimu ar kritika, o ne realia politine veikla. Šiuo metu Danijoje yra 230 tokių mažų partijų, įskaitant ir Sintetinę partiją.

Tarp Sintetinės partijos pasiūlymų – įvesti visuotines bazines pajamas, siekiančias 100 tūkst. kronų (13 700 JAV dolerių) per mėnesį – daugiau nei dvigubai didesnes nei vidutinis Danijos darbo užmokestis.

Partija taip pat pasisako už tai, kad į JT darnios plėtros tikslų sąrašą, būtų įtrauktas tikslas Nr. 18, kuris leistų „žmonėms ir algoritmams sugyventi betarpiškiau nei dabar“, sakė Bryldas Staunaesas.

Kol kas neaišku, ar partija turės pakankamai paramos, kad galėtų dalyvauti 2023 metų rinkimuose – tam reikia 20 182 parašų, o šiuo metu, remiantis oficialiais rinkimų komisijos duomenimis, ji turi tik keturis.

Tačiau jei jai pavyks laimėti vietą parlamente, ji planuoja savo mandatą panaudoti susiejant dirbtinį intelektą su parlamento narių atliekamu darbu.

„Idėja... yra paimti šią didžiulę politinę ir ekonominę jėgą (algoritmus)... ir pabandyti ją įrašyti į tradicinę politinę sistemą“, – sakė Bryldas Staunaesas.

Šiuo metu „neturime jokio būdo, kaip iš tikrųjų spręsti žmonių ir dirbtinio intelekto klausimus demokratinėje sistemoje“, – pridūrė jis.

Žmonės gali tiesiogiai bendrauti su partijos dirbtiniu intelektu pranešimų platformoje „Discord“ per pokalbių robotus. Rugsėjo mėnesį partija planuoja surengti pirmąjį rinkiminį mitingą „žmonių auditorijai“.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją