O. Kačura vadovavo apsišaukėliškos Donecko „liaudies respublikos“ reaktyvinės artilerijos divizionui ir turėjo pulkininkės laipsnį.

Kaip pabrėžiama Kremliaus tinklalapyje, O. Kačurai šis vardas suteiktas „už narsumą ir didvyriškumą, parodytus atliekant kario pareigą“.

O. Kačura, kurios slapyvardis buvo „Korsa“, žuvo liepos 29 d., tačiau apie jos mirtį separatistai pranešė tik trečiadienį.

Vadinamosios „Donecko Liaudies Respublikos“ vadovas Denisas Pušilinas pavadino jos mirtį „didžiule netektimi“ ir suteikė jai DLR didvyrės vardą.

Propagandiniuose Rusijos „Telegram“ kanaluose ji vadinama „legendine“.

„Nuo 2014 m. Korsa apmokė šimtus kovotojų, o dabar jai vadovauja 140 artileristų... Ji tapo tikra DLR armijos legenda“, – neseniai rašyta viename kanale.

Moteris į Donbaso separatistų pusę perėjo 2014 metais. Šie teigė, kad ji „stovėjo prie DLR liaudies milicijos ištakų“. Prieš tai O. Kačura 16 metų dirbo Ukrainos vidaus reikalų ministerijoje.

Šių metų sausį išdavikė už akių buvo nuteista 12 metų kalėti su turto konfiskavimu už dalyvavimą teroristinės organizacijos veikloje.

Žurnalistas Denisas Kazanskis savo „Telegram“ kanale stebisi, kodėl Rusijos statytiniai, paskelbę apie šios moters mirtį, gerokai pagražino jos nuotrauką.

„Realybėje ji atrodė ne taip“, – rašė jis.

O. Kačura Donecke dirbo tyrėja, buvo milicijos atsargos papulkininkė, iš Vidaus reikalų ministerijos išėjo 2011-ųjų vasario mėnesį. Paskutiniosios jos pareigos – Vidaus reikalų ministerijos Donecko miesto valdybos Kirovo rajoninio padalinio vadovo pavaduotoja.

2014 m. ji išdavė priesaiką ir prisijungė prie žinomo teroristo ir Rusijos diversanto Igorio Bezlero kovotojų. Kariavo prieš Ukrainą 3-iosios atskirosios motorizuotųjų šaulių brigados „Berkut“ sudėtyje.

2022 m. sausio mėnesį Černivcių miesto Ševčenkos rajono teismas O. Kačurai skyrė 12 metų laisvės atėmimo bausmę už dalyvavimą teroristinėje grupėje arba teroristinėje organizacijoje.

Ukrainos saugumo tarnyba pažymėjo, kad ji tiesiogiai vadovavo Ukrainos ginkluotųjų pajėgų pozicijų apšaudymams netoli Ilovaisko, Debalcevės, Uglegorsko, Avdijivkos ir Marinovkos naudojant „Grad“. Šių atakų metu žuvo daug žmonių.

Ketvirtadienį DLR atstovai pareiškė, kad per O. Kačuros atsisveikinimo ceremoniją Ukraina apšaudė miestą. Esą žuvo du žmonės, dar penki sužeisti.

Pasak apsiskelbusios „Donecko liaudies respublikos“ valdžios, ceremonija atidėta.

Ukraina paneigė Rusijos statytinių teiginius apie apšaudymus Donecke.

„Doneckui smūgiuoja tik patys rusai arba nepripažintų nusikalstamų „respublikų“ „liaudies milicija“. Mums nėra prasmės taikytis į kažkokius renginius Donecke. Mūsų tikslas – sunaikinti tris dalykus: kuro sandėlius, sandėlius su artilerijos sviediniais ir vadavietes“, – kalbėjo Ukrainos prezidento biuro vadovo patarėjas Michailas Podoliakas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)