„Nacionalinės gynybos ministerija konstatuoja, kad Kinijos Komunistų Partija šią popietę maždaug nuo 13.56 val. paleido daugybę „Dongfeng“ serijos balistinių raketų į aplinkinius vandenis prie Taivano šiaurės rytų ir pietvakarių“, – sakoma Gynybos ministerijos pranešime.

Kinijos Liaudies išlaisvinimo armijos (PLA) karinė vadovybė pranešė, kad Taivano sąsiauryje, skiriančiame Taivaną nuo žemyno, ir į rytus nuo salos ketvirtadienį buvo paleisti ilgojo nuotolio sviediniai. „Tikslūs smūgiai“ atlikti ir rytuose mokymosi tikslais, pranešė Kinijos valstybinė televizija.

Kinija įsakė surengti didžiausias per ilgą laiką karines pratybas, reaguodama į JAV Atstovų rūmų pirmininkės Nancy Pelosi vizitą Taivane. Aukščiausios JAV politikės, ketvirtadienį tęsiančios kelionę po Aziją ir atvykusios į Pietų Korėją, vizitas dar labiau pakurstė įtampą dėl Taivano. Tai buvo aukščiausio rango JAV pareigūnės vizitas per ketvirtį amžiaus.

Taivano gynybos ministerija taip pat pranešė, kad šalies ginkluotosios pajėgos yra kovinės parengties ir stebi visas šešias pratybų zonas netoli demokratinės salos ir toliau nuo jos krantų. Taivanas yra pasirengęs konfliktui, nors jo nesiekia, tačiau gins savo nacionalinį suverenitetą ir teritorinį vientisumą, sakoma ministerijos pranešime. Jame teigiama, kad Kinijos kariuomenė sąmoningai pasirinko manevrų zonas tokioje vietoje ir tokiu mastu, kad pažeistų Taivano status quo ir pakenktų taikai regione.

Pratybos prasidėjo dar antradienio vakarą, bet ketvirtadienį įsibėgėjo pilnu tempu.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją