Šie manevrai rengiami JAV Atstovų Rūmų pirmininkės Nancy Pelosi vizito autonominėje demokratinėje saloje, išprovokavusio Pekino, kuris Taivaną laiko savo teritorijos dalimi, įniršį.

Pnom Penyje susitikę 10 narių turinčios Pietryčių Azijos valstybių asociacijos (ASEAN) ministrai savo bendrame pareiškime perspėjo susilaikyti nuo „provokuojamų veiksmų“. Anot jų, susiklosčiusi padėtis „gali destabilizuoti regioną ir galiausiai vesti prie apsiskaičiavimo, rimtos konfrontacijos, atvirų konfliktų ir nenuspėjamų padarinių tarp didžiųjų galybių“.

Pekinas sako, kad kada nors susigrąžins Taivaną, prireikus – jėga.

N. Pelosi tapus aukščiausio rango renkama JAV pareigūne, aplankiusia salą per pastaruosius 25 metus, Kinija pažadėjo už tai „nubausti“ ir paskelbė surengsianti pratybas, ketvirtadienį vidurdienį (7 val. Lietuvos laiku) prasidėjusias keliose zonose aplink Taivaną.

Į Pnom Penį derybų su ASEAN atvykęs Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis) pasmerkė Kinijos atsaką.

„Nėra jokio pateisinimo naudoti vizitą kaip pretekstą agresyviai karinei veiklai Taivano sąsiauryje. Kitų šalių įstatymų leidėjams normalu ir įprasta keliauti į užsienį“, – per „Twitter“ parašė jis.

Kambodžos užsienio reikalų viceministras Kung Phoakas, ASEAN atstovas, ragino abi puses stabilizuoti padėtį.

„Tikimės, kad įvyks deeskalavimas... ir į Taivano sąsiaurį grįš normali padėtis“, – jis sakė žurnalistams.

Dalis ASEAN narių, pavyzdžiui, Mianmaras, Kambodža ir Laosas, palaiko glaudžius santykius su Kinija, bet kitos baiminasi vis labiau kategoriškų Pekino veiksmų tarptautinėje arenoje.

Kita vertus, nė viena šio bloko šalis oficialiai nepripažįsta Taivano ir nėra nusiteikusi paremti Taibėjaus, tęsiantis jo priešpriešai su žemynine Kinija.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją