Trečiadienio rytą į krovininį laivą „Razoni“ įlipo Ukrainos, Rusijos, Turkijos ir Jungtinių Tautų ekspertai, pranešė Turkijos gynybos ministerija. Ji tviteryje pasidalijo vaizdais, kaip inspektorių grupė įlipa į laivą, prisišvartavusį Juodojoje jūroje prie įplaukimo į sąsiaurį. Komanda atsakinga už tai, kad laivas negabentų neleistinų krovinių, pavyzdžiui, ginklų. Transliuotojo „CNN Türk“ teigimu, manoma, kad patikrinimas užtruks apie valandą.

Pirmadienį iš Ukrainos Odesos uosto išplaukęs laivas „Razoni“, į Libaną gabenantis 26 tūkst. tonų kukurūzų, antradienio vakarą atplaukė patikrai prie sąsiaurio žiočių ties šiauriniu Stambulo rajonu. Po patikrinimo jis galės plaukti į Viduržemio jūrą ir toliau į Libaną.

Ukrainos duomenimis, eksporto vis dar laukia daugiau nei 20 mln. tonų praėjusių metų derliaus grūdų. Maisto skubiai reikia pasaulinėje rinkoje, ypač Azijoje, Afrikoje ir Artimuosiuose Rytuose. Pagal liepos 22 d. susitarimą panaikinti kelis mėnesius Rusijos vykdytą uostų blokadą, Ukraina įsipareigojo lydėti laivus per užminuotus vandenis, o Rusija pažadėjo nepulti laivų ir tam tikros uostų infrastruktūros.

Sandoriui tarpininkavusios Jungtinės Tautos ir Turkija sakė, kad padės saugiai koordinuoti eksportą ir stebės siuntas garantuodamos, jog laivais nebus nelegaliai vežami ginklai į karo zoną. Stambule atidarytas bendras koordinavimo centras, kuriame dirba visų keturių šalių atstovai.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją