„Gera žinia ta, kad Kremlius nori rasti sprendimą derybomis. Derybos dėl Ukrainos ir Rusijos konflikto jau vyko, pavyzdžiui, Stambule kovo mėnesį. Turkai buvo labai naudingi, kadangi jie dalyvavo derybose dėl grūdų tiekimo. Kol kas tai labai naudinga. Pirmas laimėjimas yra susitarimas dėl grūdų, galbūt pamažu pavyks išplėsti jį iki ugnies nutraukimo“, – G. Schröderis teigė Vokietijos žurnalui „Stern. Nors Rusijos invazija į kaimyninę šalį yra „klaida“, buvęs Socialdemokratų partijos lyderis pareiškė, kad tai galima išspręsti.

Didžiausią ekonomiką Europoje turinčiai šaliai 1998–2005 m. vadovavęs G. Schröderis gimtinėje ir užsienyje sulaukė kritikos lavinos už artimus ryšius su V. Putinu ir gerai apmokamus postus Rusijos valstybinėse energetikos įmonėse.

Buvusio Vokietijos vadovo įvardytame konflikto išsprendimo variante atsispindi daugelis Maskvos reikalavimų. Ukraina turi atsisakyti pretenzijų į Krymą, kurį Rusija aneksavo 2014 m., ir nestoti į NATO, nurodė buvęs kancleris. Ukrainos rytuose esantis Donbasas esą turėtų likti Ukrainos dalimi, bet rusų tautinei mažumai reikėtų suteikti ypatingas teises.

Abi šalys turi padaryti nuolaidų, sakė G. Schröderis ir pridūrė, kad Turkija galėtų atlikti tarpininkės vaidmenį.

G. Schröderis taip pat pareiškė esąs už Vokietijos tarpininkavimą sureguliavimo procese. Jo manymu, šiuo metu Berlyno pastangos yra nepakankamos.

„Be abejo, Vokietijai ir jos federalinei vyriausybei tenka ypatinga atsakomybė, kaip ir Prancūzijai. Man susidaro įspūdis, kad dabar daroma nepakankamai. Aišku viena: be derybų nieko nebus“, – tvirtino ekskancleris.

Vokietija šią žiemą gali išvengti energetinės krizės, atgaivinusi nutrauktą projektą „Nord Stream 2“, mano G. Schroederis. Būdamas kancleriu, jis ir susitarė dėl šio Rusiją ir Vokietiją jungiančio dujotiekio tiesimo bei ėjo AG „Nord Stream“ akcininkų komiteto pirmininko pareigas.

„Jeigu nenorite naudoti „Nord Stream 2“, teks susitaikyti su pasekmėmis“, – sakė jis.

Rusijos invazijos į Ukrainą pradžioje su V. Putinu pamėginęs pasikalbėti G. Schröderis pakartojo, kad nenutrauks santykių su Rusijos lyderiu, nes jis gali būti „naudingas“.

Praėjusią savaitę buvo pranešta, kad G. Schröderis atvyko į Maskvą „atostogauti“.

Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas tada neatmetė, kad buvęs kancleris susitiks su Rusijos prezidentu.

G. Schröderis pasmerkė Rusijos įsiveržimą į Ukrainą kaip nepateisinamą, bet V. Putino nekritikavo. Tokia pozicija sulaukė neigiamo daugelio Vokietijos politinių jėgų vertinimo.

Vokietijos Bundestago Gynybos komiteto vadovė Marie-Agnes Strack-Zimmermann kritiškai vertina buvusio kanclerio žodžius, kad esą V. Putinas pasirengęs deryboms su Ukraina, praneša „Spiegel“.

„Jei jis tvirtina, kad Putinas nori sprendimo, tai aš jau šiandien galiu pasakyti, kaip turėtų atrodyti tas sprendimas: Putinas nori Rytų Ukrainos“, – pareiškė žurnalistams parlamentarė.

„Todėl aš rimčiau klausau, ką sako ponas Lavrovas, nei ką sako buvęs kancleris“, – pridūrė komiteto pirmininkė, turėdama omenyje Rusijos užsienio reikalų ministro Sergejaus Lavrovo pareiškimą, kad Maskvos tikslas yra pakeisti režimą Kyjive.