Liepos 31 d. padarytame vaizdo įraše 69-erių metų Kremliaus vadovas užfiksuotas vaikštinėjantis po karinį muziejų, į kurį atvyko Karinio jūrų laivyno dienos proga. Ši kasmetinė šventė pažymima paskutinį liepos mėnesio sekmadienį.

Apsilankymo metu jis kalbėjosi su gynybos ministro Sergejaus Šoigu dukra, paskui aplink jo veidą ėmė zvimbti uodai. V. Putinas pamėgino juos nuvyti kaire ranka, o dešinę tiesiog laikė nuleidęs prie šono.

Vėliau Rusijos lyderis tęsė ekskursiją po muziejų, rodos, šiek tiek šlubčiodamas.

Rusijos analitikas Anatolijus Nesmijanas „Telegram“ kanale atkreipė dėmesį į V. Putino elgesį. Pasak analitiko, neaišku, kodėl būdamas dešiniarankis, V. Putinas mosikavo kaire ranka.

„Nesu gydytojas, ne man iš nuotraukos spręsti. Bet man asmeniškai nepatogu kaire ranka trankyti uodus“, – rašė jis.

V. Putino sveikata tapo diskusijų objektu prasidėjus karui Ukrainoje. Rusijos lyderis buvo įamžintas susikūprinęs ir išpurtęs. Taip pat teigiama, kad dėl gydymo steroidais nuo pažengusios stadijos vėžio jam pasireiškė šalutinis poveikis – vadinamasis steroidinis įniršis.

Delfi primena, kad V. Putinas sekmadienį pasirašė naują karinio jūrų laivyno doktriną, kurioje JAV laikomos pagrindinėmis Rusijos priešininkėmis ir išdėstomos Rusijos pasaulinės jūrinės ambicijos tokiose svarbiose teritorijose kaip Arktis ir Juodoji jūra, pranešė „Reuters“.

Kalbėdamas Rusijos karinio jūrų laivyno dieną buvusioje imperijos sostinėje Sankt Peterburge, kurį įkūrė caras Petras I, V. Putinas gyrė Petrą už tai, kad jis pavertė Rusiją didžiąja jūrų valstybe ir sustiprino Rusijos valstybės padėtį pasaulyje.

Apžiūrėjęs laivyną, V. Putinas pasakė trumpą kalbą, kurioje pasigyrė, kad Rusija turi unikalias hipergarsines sparnuotąsias raketas „Cirkon“, ir turi pakankamai karinės galios nugalėti bet kokius potencialius agresorius.

Prieš pat sakydamas kalbą jis pasirašė naują 55 puslapių karinio jūrų laivyno doktriną, kurioje išdėstyti platūs Rusijos karinio jūrų laivyno strateginiai tikslai, įskaitant šalies, kaip „didžiosios jūrų galybės“, ambicijas, apimančias visą pasaulį.

Doktrinoje teigiama, kad didžiausią grėsmę Rusijai kelia „JAV strateginė politika dominuoti pasaulio vandenynuose“ ir NATO karinio aljanso artėjimas prie Rusijos sienų.

Rusija gali panaudoti savo karinę jėgą reaguodama į situaciją pasaulio vandenynuose, jei bus išnaudotos kitos minkštosios galios priemonės, pavyzdžiui, diplomatinės ir ekonominės, sakoma doktrinoje.

V. Putinas savo kalboje neužsiminė apie karą Ukrainoje, tačiau karinėje doktrinoje numatyta „visapusiškai sustiprinti Rusijos geopolitines pozicijas“ Juodojoje ir Azovo jūrose.

Joje taip pat nurodoma, kad Arkties vandenynas, kurį, kaip ne kartą teigė JAV, Rusija bando militarizuoti, yra ypač svarbi Rusijai teritorija.

Didžiulė 37 650 km Rusijos pakrantė, besidriekianti nuo Japonijos jūros iki Baltosios jūros, taip pat apima Juodąją ir Kaspijos jūras.

V. Putinas sakė, kad hipergarsinių sparnuotųjų raketų „Cirkon“ tiekimas fregatai „Admiral Gorškov“ prasidės per kelis mėnesius. Pasak jo, raketų dislokavimo vieta priklausys nuo Rusijos interesų.

„Svarbiausias dalykas šiuo atveju yra Rusijos karinio jūrų laivyno pajėgumai... Jis gali žaibiškai atsakyti visiems, kas nusprendžia pasikėsinti į mūsų suverenitetą ir laisvę“, – kalbėjo jis.

Hipergarsiniai ginklai gali skrieti devynis kartus didesniu nei garso greičiu, o Rusija per pastaruosius metus iš karinių ir povandeninių laivų vykdė „Cirkon“ bandomuosius paleidimus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)