Labai tikėtina, kad pirmadienio rytą iš Ukrainos išplauks grūdus gabenantis laivas, liko tik sutvarkyti tik porą detalių, sakė atstovas spaudai transliuotojui „Channel 7“.

Ukraina ir Rusija pasirašė susitarimą su Jungtinėmis Tautomis ir Turkija dėl grūdų eksporto iš trijų Ukrainos Juodosios jūros uostų.

Iki Rusijos invazijos vasario mėnesį tiek Ukraina, tiek Rusija buvo pagrindinės maisto produktų tiekėjos visame pasaulyje. Prasidėjus karui daugelis šalių pradėjo boikotuoti rusiškas prekes, o ukrainietiškos prekės tapo neprieinamos, nes Rusija kontroliuoja Juodąją jūrą.

Rusija kaltinama eksporto blokavimu ir pasaulio šantažavimu badu. Maskva neigia esanti atsakinga už sparčiai kylančias maisto kainas, o kaltina Vakarų sankcijas Rusijai.

Tuo tarpu daugiau kaip 20 mln. tonų praėjusių metų derliaus grūdų vis dar laukia išvežimo, rodo Ukrainos, vadinamos Europos duonos aruodu, duomenys.

Kol kas pasiekta laipsniškos pažangos įgyvendinant susitarimą: praėjusią savaitę Stambule atidarytas grūdų eksporto kontrolės centras. Jame dirbs Ukrainos, Rusijos, JT ir Turkijos atstovai.

Bus tikrinama, ar laivai, plaukdami per Bosforo sąsiaurį, neveža ginklų.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją