JAV ambasadorė prie Jungtinių Tautų Linda Thomas-Greenfield rugpjūtį taip pat vyks į Ganą ir Ugandą, o Vašingtono humanitarinės pagalbos programos vadovė Samantha Power neseniai viešėjo senoje JAV sąjungininkėje Kenijoje, taip pat neramiame Somalyje, kur atkreipė dėmesį į maisto stygių, paaštrintą Rusijos invazijos Ukrainoje.

Tuo metu Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas tęsia savo kelionę po Afriką, per kurią teigė, kad pasaulyje sparčiai kylančios maisto kainos yra Vakarų sankcijų Maskvai pasekmė, nors Vašingtonas tokius pareiškimus atmeta.

A. Blinkenas pasiųs žinią, kad „Afrikos šalys yra geostrateginės žaidėjos ir kritiškai svarbios partnerės sprendžiant opiausius mūsų dienų klausimus, pradedant atvirtos ir stabilios tarptautinės sistemos propagavimu, baigiant kova su klimato kaitos padariniais, apsirūpinimo maistu nesaugumu ir pasaulinėmis pandemijomis, taip pat mūsų technologijų ir ekonomikos ateities formavimu“, – sakoma Valstybės departamento pranešime.

Pietų Afrika, besivystančio pasaulio lyderė, tapo viena svarbiausių diplomatinio varžymosi arenų, laikydamasi griežto neutralumo karo Ukrainoje atžvilgiu. Pretorija atsisakė prisidėti prie Vakarų ir pasmerkti Maskvą, kuri Pietų Afrikoje tebegerbiama dėl savo priešinimosi apartheidui.

A. Blinkenas rugpjūčio 7–9 dienomis viešės Johanesburge ir Pretorijoje, paskui išvyks į Kongo DR sostinę Kinšasą, siekdamas pademonstruoti palaikymą didžiausiai Užsachario Afrikos valstybei, besistengiančiai užbaigti dešimtmečius besitęsiantį konfliktą.

Kelionę jis baigs Ruandoje, kur padidėjo įtampa su Kinšasa, kai Kongo DR apkaltino savo rytinę kaimynę remiant grupuotės M23 sukilėlius. Kigalis šiuos kaltinimus atmeta.

Valstybės departamentas nurodė, kad A. Blinkenas spaus paleisti Paulį Rusesabaginą, kuris, kaip manoma, išgelbėjo šimtus žmonių per 1994 metų genocidą ir įkvėpė sukurti filmą „Ruandos viešbutis“ (Hotel Rwanda).

Teisę nuolat gyventi Jungtinėse Valstijose turintis P. Rusesabagina yra žinomas kaip Ruandos prezidento Paulio Kagame kritikas. 2020 metais jis buvo suimtas, kai lėktuvas, kuris, kaip galvojo P. Rusesabagina, turėjo skristi į Burundį, nusileido Kigalyje. P. Rusesabagina buvo nuteistas kalėti 25 metus už „terorizmą“.

Ši A. Blinkeno kelionė į Užsachario Afriką bus antroji nuo jo darbo pradžios praeitais metais su prezidento Joe Bideno administracija.

Praeitų metų pabaigoje valstybės sekretorius aplankė Keniją, Nigeriją ir Senegalą, stengdamasis atkreipti dėmesį į jų demokratijos pažangą.

Prieš Rusijos invaziją į Ukrainą vasario gale JAV diplomatinės pastangos Afrikoje turėjo aiškų varžymosi su Kinija atspalvį. Pekinas daug investavo į infrastruktūros projektus šiame žemyne ir stengiasi pabrėžti, kad, kitaip negu Jungtinės Valstijos, regiono šalims nekelia jokių reikalavimų dėl demokratijos ar žmogaus teisių.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją