„Prezidentas ir Saudo Arabijos kronprincas pabrėžė, kad reikia užbaigti šį karą ir suintensyvinti bendradarbiavimą siekiant sušvelninti jo padarinius Europoje, Artimuosiuose Rytuose ir visame pasaulyje“, – sakoma pareiškime.

Prancūzijos prezidento padėjėjai prieš derybas nurodė, kad E. Macronas planuoja paraginti Saudo Arabiją padidinti naftos gavybą, nes tai padėtų sumažinti naftos kainas.

Pareiškime nėra aiškios nuorodos į naftą ar dujas, tačiau teigiama, kad E. Macronas „pabrėžė, jog svarbu toliau koordinuoti veiksmus su Saudo Arabija siekiant diversifikuoti energijos tiekimą Europos šalims“.

Kadangi Rusijos naftos ir dujų tiekimas ES šalims yra neprieinamas dėl sankcijų arba Maskva jų netiekia, Europos šalys desperatiškai ieško alternatyvių iškastinio kuro šaltinių.

Saudo Arabija yra viena iš nedaugelio pasaulio šalių, galinčių padidinti savo gavybą.

Prancūzijos pareiškime sakoma, kad E. Macronas ir M. bin Salmanas taip pat aptarė apsirūpinimo maistu saugumą, baiminantis bado, kurį gali sukelti Ukrainos grūdų netekimas.

Vakarienės metu abu vadovai aptarė regionines krizes, įskaitant karą Jemene ir Irano branduolinę programą.

„Kalbant apie karą Jemene, prezidentas palankiai įvertino Saudo Arabijos pastangas rasti politinį, visuotinį ir įtraukų sprendimą globojant Jungtinėms Tautoms ir išreiškė viltį, kad paliaubos tęsis“, – sakoma pareiškime.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją