Prisiimdamas nuopelnus dėl rekordinio darbo vietų augimo, J. Bidenas teigė, kad lėtėjanti ekonomika iš tikrųjų yra sveiko atvėsimo po postpandeminio bumo, kuris paskatino pasaulinį kainų augimą, požymis.

„Nenuostabu, kad ekonomika lėtėja, nes Federalinis rezervų bankas imasi veiksmų infliacijai mažinti, – sakė J. Bidenas. – Tačiau net ir susidūrę su istoriniais pasauliniais iššūkiais, einame teisingu keliu ir šį pereinamąjį laikotarpį įveiksime stipresni ir labiau užtikrinti“.

Prezidentas kalbėjo po to, kai federaliniai pareigūnai pranešė, kad bendrasis vidaus produktas antrąjį ketvirtį susitraukė 0,9 proc. Anksčiau, pirmąjį ketvirtį, jis sumažėjo 1,6 proc.

Šis sumažėjimas atitinka nespecialistų naudojamą recesijos apibrėžtį, tačiau vyriausybės ekonomistai nesutinka su šia sąvoka.

J. Bidenas dėl to prieštaravo, kalbėdamas apie rekordinį naujų darbo vietų kūrimą, dėl kurio darbo jėga grįžo į lygį, buvusį prieš pandemiją, o nedarbo lygis pasiekė rekordines žemumas.

„Man tai nepanašu į recesiją“, – sakė J. Bidenas.

„Tai nėra tai, ką matome dabar“, – atskirame renginyje pridūrė iždo sekretorė Janet Yellen.

Susitraukimas atsirado po to, kai ekonomika ėmė atsigauti po COVID-19 sukelto nuosmukio. Paskatinta pandeminės paramos JAV ekonomika 2021 metais išaugo įspūdingais 10,1 proc., todėl tapo jautri korekcijoms.

Dėl ekonomikos pakilimo infliacija per metus pasiekė 9,1 proc., t. y. lygį, kokio nebuvo keturis dešimtmečius.

Federalinis rezervų bankas labiau nerimauja dėl sparčiai augančių kainų nei dėl gresiančio nuosmukio. Trečiadienį jis antrą mėnesį iš eilės padidino palūkanų normas 0,75 proc.

Griežtesnė pinigų politika paprastai lėtina ekonomiką ir mažina vartotojų paklausą, o tai turėtų sumažinti infliaciją.

Tačiau jei FED ir toliau sparčiai didins palūkanų normas, o BVP ir toliau mažės, ekonomika iš per karštos gali greitai virsti ledu.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją