Šis susitikimas yra dar vienas žingsnis M. bin Salmano diplomatinės reabilitacijos kelyje po to, kai dėl J. Khashoggi nužudymo, kurį 2018 metų spalį karalystės konsulate Stambule įvykdė Saudo Arabijos agentai, jis Vakaruose tapo atstumtuoju.

Prieš vakarienę E. Macronas šiltai pasveikino atvykusį Saudo Arabijos faktinį valdytoją, pagal savo inicialus dažnai vadinamą tiesiog MBS. Jie šiltai paspaudė vienas kitam ranką.

Ignoruodamas žmogaus teisių aktyvistų ir J. Khashoggi sužadėtinės kritiką, E. Macronas raudonu kilimu palydėjo M. bin Salmaną į Eliziejaus rūmus.

Nė vienas iš jų nepateikė jokių komentarų, tačiau buvo numatyta, kad Eliziejus po derybų išplatins pareiškimą.

M. bin Salmanas, šalininkų laikomas ambicingu vadovu, o kritikų – negailestingu tironu, atvyko į Prancūziją po JAV prezidento Joe Bideno vizito Rijade anksčiau šį mėnesį.

Pakeliui į Prancūziją Saudo Arabijos sosto įpėdinis užsuko į Graikiją. Tai yra jo pirmoji kelionė į Europos Sąjungą po J. Khashoggi nužudymo.

„Šokiruota“

Jungtinių Tautų tyrėjai J. Khashoggi nužudymą įvardijo kaip „neteisminę egzekuciją, už kurią atsakinga Saudo Arabija“.

JAV žvalgybos agentūros nustatė, kad M. bin Salmanas „pritarė“ operacijai, dėl kurios žuvo J. Khashoggi. Rijadas tai neigia ir kaltina esą savavališkai veikusius operatyvininkus.

„Esu šokiruota ir pasipiktinusi, kad Emmanuelis Macronas iškilmingai sutinka mano sužadėtinio Jamalo Khashoggi žudiką“, – ketvirtadienį naujienų agentūrai AFP sakė jo sužadėtinė Hatice Cengiz (Chatidžė Džengiz), laukusi žurnalisto prie konsulato Stambule, kai šis dingo.

„Visi iki šiol atlikti tarptautiniai tyrimai... pripažįsta MBS atsakomybę dėl šio nužudymo“, – sakė ji.

Žmogaus teisių organizacijos „Amnesty International“ vadovė Agnes Callamard (Anjes Kalamar) AFP sakė, kad šis vizitas jai kelia „didžiulį nerimą dėl to, ką jis reiškia mūsų pasauliui, ką jis reiškia Jamalui (Khashoggi) ir tokiems žmonėms kaip jis“.

MBS yra žmogus, kuris „netoleruoja jokio nuomonių skirtumo“, pridūrė ji.

59-erių žurnalistas J. Khashoggi buvo nužudytas Saudo Arabijos konsulate Stambule 2018 metų spalio 2 dieną, kai atvyko atsiimti santuokai su H. Cengiz reikalingų dokumentų.

Pasak JAV ir Turkijos pareigūnų, J. Khashoggi buvo pasmaugtas, o jo kūnas supjaustytas pjūklu. Jo palaikai taip ir nebuvo surasti.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją