Pastaraisiais mėnesiais pasaulį sukrėtė ekstremalūs orų reiškiniai, kurie, pasak mokslininkų, yra neabejotinas klimato kaitos požymis.

„Tai bus didžiausias potvynis per pastarųjų metų istoriją – niokojantis ir mirtį nešantis“, – sakė gubernatorius Andy Beshearas interviu vietiniam NBC filialui WLEX.

„Galiausiai mirtys bus nusakomos dviženkliais skaičiais. Šiuo metu, manau, galime patvirtinti mažiausiai aštuonias, tačiau šis skaičius, atrodo, auga kas valandą“, – teigė gubernatorius.

Tarp aukų yra 81 metų moteris iš Perio apygardos.

A. Beshearas sakė, kad gelbėtojai orlaiviais išgelbėjo „nuo 20 iki 30“ žmonių. Anksčiau jis pasakojo, kad žmonės, laukdami gelbėtojų, stovėjo ant stogų arba lipo į medžius, kad išvengtų potvynio vandens.

Daugelis kelių virto upėmis, aplink vartėsi automobiliai, o valstijos Apalačų regione purvinas rudas potvynio vanduo siekė žemiau stovinčių namų stogus.

Kai kuriose vietovėse per parą iškrito daugiau kaip 20 cm lietaus.

Kentukio upės šiaurinės šakos ties Vaitsbergu, kurios gylis šiuo metų laiku paprastai siekia 30–60 cm, lygis pakilo iki 6 m ir gerokai viršijo ankstesnį rekordą – beveik 4,5 metro.

Gubernatorius sakė, kad keliose apygardose paskelbta nepaprastoji padėtis, o keturi Nacionalinės gvardijos sraigtasparniai dislokuoti padėti gelbėtojams.

Kentukio Žuvų ir laukinės gamtos departamentas išsiuntė savo valčių gelbėjimo darbams vandenyje atlikti.

„Yra daugybė žmonių, kuriems reikia pagalbos, – anksčiau ketvirtadienį žurnalistams sakė A. Beshearas. – Ir mes darome viską, ką galime, kad pasiektume kiekvieną iš jų.“

„Šiuo metu padėtis yra sunki“, – pridūrė jis.

„Šimtai žmonių neteks savo namų, ir tai bus dar vienas įvykis, po kurio daugeliui šeimų prireiks ne kelių mėnesių, o greičiausiai metų, kad atstatytų ir atsigautų“, – sakė jis.

A. Beshearo teigimu, visoje valstijoje be elektros energijos buvo likę apie 25 000 namų, daugelis neturėjo vandens.

Nacionalinė meteorologijos tarnyba pranešė, kad regionui vis dar gresia staigūs potvyniai, ir perspėjo, kad laukiama dar stipresnių liūčių.

Baltųjų rūmų spaudos sekretorė Karine Jean-Pierre sakė, kad prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) buvo informuotas apie potvynį.

K. Jean-Pierre sakė, kad JAV Federalinės nepaprastųjų situacijų valdymo agentūros (FEMA) vadovė Deanne Criswell penktadienį nuvyks į Kentukį ir po to informuos apie tenykštę padėtį prezidentą.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją