Šio pokalbio metu Xi Jinpingas perspėjo JAV „nežaisti su ugnimi“, didėjant įtampai su Pekinu dėl Taivano.

Nors ketvirtadienį prezidentai jau penktą kartą kalbėjosi telefonu arba vaizdo ryšiu nuo J. Bideno kadencijos pradžios prieš pusantrų metų, asmeninio aukščiausiojo lygio susitikimo jie dar nebuvo surengę. Nepranešama, kur ir kada jis galėtų įvykti.

J. Bidenas ir Xi Jinpingas „aptarė galimybę susitikti akis į akį ir susitarė, kad jų komandos imsis tolesnių veiksmų, kad rastų abiem pusėms priimtiną susitikimo laiką“, sakė JAV pareigūnas, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga.

Pokalbį, kuris truko dvi valandas ir 17 minučių, abi šalys apibūdino kaip atvirą pasikeitimą nuomonėmis daugybe klausimų, keliančių ginčų tarp dviejų didžiausių pasaulio ekonominių galybių.

Kinijos valstybinė naujienų agentūra „Xinhua“ teigė, kad Xi Jinpingas išsakė griežtus žodžius dėl JAV politikos Taivano – demokratinės salos, kuri palaiko glaudžius ryšius su Jungtinėmis Valstijomis, bet kurią Kinija laiko savo teritorijos dalimi.

„Žaidžiantys su ugnimi galiausiai nudega, – „Xinhua“ citavo Xi Jinpingo žodžius, turint omenyje Taivaną. Kinijos lyderis pavartojo tokį patį išsireiškimą per savo ankstesnį pokalbį su J. Bidenu pernai lapkritį.

„Tikiuosi, kad JAV pusė visiškai tai supranta“, – pridūrė jis.

Įtampa dėl Taivano nuolat auga dėl būgštavimų, kad Xi Jinpingas galiausiai gali įsakyti surengti invaziją ir primesti saloje Pekino valdžią.

Naujausias įtampą dvišaliuose santykiuose keliantis dalykas yra galima J. Bideno sąjungininkės, JAV Atstovų Rūmų pirmininkės Nancy Pelosi kelionė į savarankišką demokratinį Taivaną.

Nors JAV pareigūnai dažnai lankosi Taivane, N. Pelosi vizitą Pekinas laiko didele provokacija. Ji yra antroji eilėje po viceprezidento, prireikus galinti perimti prezidento pareigas, ir dėl tokio savo rango galėtų keliauti kariniu transportu.

Kinija trečiadienį perspėjo, kad Vašingtonui teks „prisiimti pasekmes“, jei JAV Atstovų Rūmų pirmininkė apsilankys Taivane. Pati N. Pelosi dar nėra patvirtinusi, ar vyks į tokią kelionę.

Telefoninio pokalbio metu Xi Jinpingas pareiškė J. Bidenui, kad „Kinijos vyriausybės ir liaudies pozicija Taivano klausimu nesikeičia“.

„Ryžtingai ginti Kinijos nacionalinį suverenumą ir teritorinį vientisumą yra tvirta daugiau kaip 1,4 mlrd. Kinijos žmonių valia“, – tvirtino jis.

J. Bidenas savo ruožtu patikino Xi Jinpingą, kad JAV politika, vadinamoji „strateginė dviprasmybė“, nesikeičia, ir iš esmės jos pasisako už status quo Taivane. Tokia politika buvo suformuluota siekiant užkirsti kelią Kinijos invazijai ir Taivano oficialiam nepriklausomybės paskelbimui.

„Taivano klausimu prezidentas Bidenas pabrėžė, kad Jungtinių Valstijų politika nepasikeitė ir kad Jungtinės Valstijos griežtai priešinasi vienašališkoms pastangoms pakeisti status quo arba pakenkti taikai ir stabilumui Taivano sąsiauryje“, – sakoma Baltųjų rūmų pareiškime.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją