„Šiandien, valstybingumo dieną, priešas į Ukrainą paleido daugiau nei 20 raketų. Kyjivo srityje 5 antskrydžiai. Tokie rusų išpuoliai, ne tik į mūsų teritoriją, bet ir nepriklausomybę. Tačiau Ukraina buvo, yra ir bus“, – sakė Kyjivo srities administracijos vadovas Oleksijus Kuleba.

Dalį raketų numušė ukrainiečių oro gynyba.

Apšaudyta ir Černihivo sritis. Kremliaus pajėgos iš Kyjivo ir Černihivo pasitraukė prieš keletą mėnesių, kai invazijos pradžioje joms nepavyko čia įsitvirtinti. Nuo tada šios teritorijos apšaudomos gerokai rečiau.

„Šįryt visi pabudome labai anksti ir labai neramiai, girdėjosi sprogimai. Černihivo srityje apsilankė daugiau nei 10 „atvykėlių“, – sakė Černihivo srities administracijos vadovas Viačeslavas Čausas.

Sprogimai šįryt griaudėjo ir Mykolajive bei Charkive. Raketos leistos ir iš Baltarusijos teritorijos. Rusų statytinis laikinai okupuotame Donecke neseniai viešai paragino rusijos pajėgas „išvaduoti“ neva rusų įkurtus miestus – Kyjivą, Černihivą, Odesą, Charkivą ir kitus.

„Užsienio reikalų ministras Lavrovas pareiškė, cituoju: „Esame pasiryžę padėti Rytų Ukrainos žmonėms išsilaisvinti nuo šio visiškai nepriimtino režimo naštos“ – citatos pabaiga. Kokią teisę Rusija turi taip kalbėti? Ukraina nėra jų šalis. Ukrainos žmonės demokratiškai renka savo vadovus. Rusijos vyriausybė tam neturi jokios įtakos“, – sakė JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas.

Atrodo, kad vis mažiau įtakos Kremlius turi ir karo eigai. Pasak Britų žvalgybos, kontrpuolimas šalies pietuose įgauna pagreitį. Ukrainos prezidento patarėjas Oleksijus Arestovičius sako, kad Chersono išlaisvinimo operacija „jau prasidėjo“, o čia esantiems okupantams teks trauktis, pasiduoti arba jie bus sunaikinti.

Miesto gyventojai raginami išvykti, jei tik gali. Kad nekliudytų kariuomenei.

Tačiau išvadavimas gali užtrukti. Socialiniuose tinkluose – vaizdai iš kito laikinai okupuoto miesto – Melitopolio. Čia užfiksuota Chersono link judanti rusų technika. Kyjivas sako, kad rusai pradėjo masinį pajėgų judėjimą, Chersono kryptimi telkiamos papildomos pajėgos.

„Kad ir kokie jų planai, mes juos sugriausime. Vaduosime savo teritoriją karinėmis, diplomatinėmis ir kitomis priemonėmis, kol pasieksime teisėtas Ukrainos sienas“, – įspėjo V. Zelenskis.

Socialiniuose tinkluose, kaip teigiama į Rusijos pietuose esančią Tuvą karstuose grąžinami kariai. 40 200 – tiek rusų karių iki šiol žuvo Ukrainoje. Pasak Vašingtono pridėjus sužeistuosius, rusų pajėgų nuostoliai siekia 75 tūkstančius karių. Kremlius prarado apie 80 procentų sausumos pajėgų.

„Prezidento putino sukeltas karas Ukrainoje trunka jau šeštą mėnesį. Nuostoliai didėja. Tūkstančiai civilių žūva arba sužeidžiami. 13 milijonų Ukrainiečių priversti palikti namus. Istoriniai miestai tikrąja ta žodžio prasme sulyginti su žeme. Maisto stygius. Visame pasaulyje į dangų šokusios maisto kainos. Visa tai vien todėl, kad putinas pasiryžo nukariauti kitą šalį. Jam nepavyko. Ukraina nėra ir nebus užkariauta“, – sakė A. Blinkenas.

Nepriklausoma, laisva ir nedaloma valstybė. Ir tokia liks per amžius. Taip valstybingumo dienos proga išplatintame vaizdo įraše kalbėjo Ukrainos prezidentas.

V. Zelenskis liepos 28-ąją valstybine švente paskelbė tik pernai. be kita ko, siekdamas atremti Rusijos teiginius, esą Ukraina nėra tikra valstybė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją