„Kartais taip nutinka, jog kalbu taip, kad galiu būti nesuprastas (...) mano pozicija yra kultūrinis, civilizacinis požiūris“, – per vienos dienos vizitą kaimyninėje Austrijoje žurnalistams sakė V. Orbanas. Jis kalbėjo per bendrą spaudos konferenciją su Austrijos kancleriu Karlu Nehammeriu.

V. Orbanas sukėlė kritikos audrą, praėjusį šeštadienį Rumunijos Transilvanijos regione, kuriame gyvena vengrų bendruomenė, perspėjęs nesimaišyti su „ne europiečiais“. K. Nehammeris sakė, kad šis klausimas „išspręstas (...) draugiškai ir visiškai aiškiai“, bei pridūrė, kad jo šalis „griežtai smerkia (...) bet kokią rasizmo ar antisemitizmo formą“.

Tarptautinis Aušvico komitetas paragino Europos Sąjungą (ES) – ir ypač K. Nehammerį – atsiriboti nuo „Orbano rasistinių poteksčių“. Austrija yra pirmoji ES šalis, priėmusi V. Orbaną deryboms po rinkimų balandį, kai jis ketvirtą kartą triuškinamai laimėjo mandatą. Be pasisakymo apie rasę, abu lyderiai aptarė migracijos ir energetinio saugumo klausimus, įtampai tvyrant dėl Rusijos invazijos į Ukrainą. Viena save laiko „sąžininga tarpininke“ ir trokšta nepalikti Vengrijos nuošalyje, naujienų agentūrai AFP sakė anonimiškumo pageidavęs Austrijos pareigūnas.

Žydų bendruomenės atstovai pareiškė susirūpinimą, kai ultrakonservatorius V. Orbanas, garsėjantis prieš migrantus nukreipta politika ir aštria retorika, pareiškė, kad „mes nenorime tapti mišrios rasės tautomis“. 59 metų Vengrijos lyderis užsiminė ir apie nacistinės Vokietijos dujų kameras, kai kritikavo Briuselio planą 15 proc. sumažinti dujų poreikį Europoje po Rusijos invazijos į Ukrainą. Vengrija buvo vienintelė ES narė, nepritarusi šiam planui, kuriam šią savaitę pritarė dauguma.

V. Orbano patarėja Zsuzsa Hegedus antradienį atsistatydino, pasmerkusi jo kalbą kaip „grynai nacių tekstą“. Į tai atsakydamas V. Orbanas pabrėžė savo vyriausybės „nulinės tolerancijos politiką, kai kalbama apie antisemitizmą ir rasizmą“, tai sakoma viešai paskelbtame laiške. „Didžiuojuosi rezultatais, kuriuos Vengrija pasiekė pastaraisiais metais kovoje su rasizmu“, – trečiadienį žurnalistams sakė V. Orbanas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)