„Surizikuosiu pasakęs, kad Kremlius priėmė strateginį sprendimą ir šiame karo etape atsisakė plano perimti Donecko sritį. Pereina prie strateginės gynybos, kitaip tariant, ginsis palei visą fronto liniją“, – kalbėjo O. Arestovičius.

Visgi, anot jo, dar nėra iki galo aišku, ar rusai pasirinks strateginę gynybą, ar strateginę gynybą bei bandymus įgyvendinti vieną-du galingus smūgius, skirtus pakenkti Ukrainos pajėgų potencialui ir neleisti pereiti prie kontrpuolimo.

Ukrainos prezidento patarėjas pabrėžia, kad Rusijos plane gali būti numatyti vos vienas ar du smūgiai, bandymai susilpninti Ukrainos ginkluotųjų pajėgų puolimo potencialą, o tada pereiti prie gynybos.

Tokiu būdu gali būti bandoma suvilioti Ukrainą taikos derybomis ir trečiaisiais Minsko susitarimais, taip situaciją pakreipiant „Korėjos scenarijaus“ linkme – kitaip tariant, įšaldžius konfliktą.

O. Arestovičius akcentuoja, kad apie jokią pergalę ar naujų Ukrainos žemių užėmimą nebekalbama, nes priimtas sprendimas gintis. Anot eksperto, dabartinis pajėgų perskirstymas būtent tai ir reiškia.

„Jie pagaliau padarė strateginio masto klaidą. Pirmoji strateginė klaida buvo pats karas, o dabar štai ir antroji“, – pridūrė O. Arestovičius.

Vakarų pareigūnai atsargiai užsimena, kad Rusija galutinai prarado iniciatyvą kovoje dėl Donbaso, ir jai jau nebepavyks per artimiausius kelis mėnesius užimti regioną.

Tuo metu karybos ekspertas Olegas Ždanovas „Freedom.UA.“ eteryje sakė, kad laikinai okupuoto Chersono išlaisvinimo nuo rusų okupantų strategija juos „naikinant“ duoda rezultatų ir gana sėkmingų. Visai gali būti, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos miestą vasaros pabaigoje jau bus išlaisvinusios.

„Svarbiausią artileriją mes padengėme – Antonivkos tiltas jau virto pėsčiųjų tiltu. Dabar jie bando judėti per geležinkelio tiltą, bet ratuotomis transporto priemonėmis, greitis labai mažas, ir tai jau jų nebeišgelbės“, – sako ekspertas.

O per tą laiką, anot O. Ždanovo, Ukrainos ginkluotosios pajėgos planuoja ir įgyvendina vis naujus ir naujus smūgius priešo pozicijoms.

„Naikinamos ne tik ginkluotės slėptuvės, atsargos ir degalai, mes jau pereiname ir prie vadovybės punktų, priešraketinės gynybos sistemų... Sunaikinę priešraketinę gynybą galėsime suintensyvinti mūsų kariuomenės ir atakos aviacijos veiksmus. Viskas pagal planą“, – tikina ekspertas.

Jis prognozuoja, kad apie norimus Chersono išlaisvinimo rezultatus išgirsime jau rugpjūčio pabaigoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją