Austrijos kancleris Karlas Nehammeris pažadėjo aptarti šį ginčą su V. Orbanu, sakydamas, kad vengrų premjero komentarai praėjusį šeštadienį „žinoma, turi būti kritikuojami“.

„Visi, kurie mane pažįsta, žino, kad aš nevengiu tiesioginio dialogo“, – trečiadienį sakė K. Nehammeris.

Tarptautinis Aušvico komitetas paragino Europos Sąjungą ir konkrečiai K. Nehammerį atsiriboti nuo „Orbano rasistinių insinuacijų“.

Austrija yra pirmoji ES šalis, priėmusi V. Orbaną po to, kai jis balandžio mėnesį per rinkimus laimėjo ketvirtą kadenciją iš eilės.

Žydų bendruomenės atstovai išreiškė nerimą po to, kai praėjusį šeštadienį V. Orbanas savo kalboje Rumunijos Transilvanijos regione, kuriame gyvena vengrų bendruomenė, kritikavo maišymąsi su „neeuropiečiais“.

Ultrakonservatorius V. Orbanas, žinomas dėl savo antiimigracinės politikos ir aršios retorikos, sakė, kad „mes nenorime tapti mišrios rasės žmonėmis“.

Be to, panašu, kad kritikuodamas Briuselio planą 15 proc. sumažinti Europos dujų poreikį po Rusijos įsiveržimo į Ukrainą, 59-erių vyras užsiminė apie nacistinės Vokietijos dujų kameras.

Vengrija buvo vienintelė ES narė, pasipriešinusi šiam planui, kuris šią savaitę buvo priimtas balsų dauguma.

Antradienį atsistatydino V. Orbano patarėja Zsuzsa Hegedus, pasmerkusi jo kalbą kaip „grynai nacistinį tekstą“.

Reaguodamas į tai V. Orbanas pabrėžė savo vyriausybės „nulinės tolerancijos politiką, kai kalbama apie antisemitizmą ir rasizmą“, teigiama viešai paskelbtame laiške.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją